Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia Europeană şi statele membre ale UE din vecinătate au instituit, la 12 mai 2022, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, conform unui comunicat al Comisiei Europene. Culoarele de solidaritate sunt coridoare esenţiale pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum şi pentru exportul şi importul de alte mărfuri.
Potrivit sursei citate, fiind unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, Ucraina furniza în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piaţa mondială în fiecare an. Cu toate acestea, în războiul său brutal împotriva Ucrainei, Rusia vizează în mod deliberat producţia şi exporturile agricole, blocând tranzitul în condiţii de siguranţă către şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră şi constituind stocuri în silozuri de cereale. Acest lucru a determinat creşterea preţurilor la cereale la nivel mondial, a creat insecuritate alimentară la nivel global şi a pus în pericol mijloacele de subzistenţă a milioane de oameni care depind de cerealele respective.
De la crearea culoarelor de solidaritate, au fost exportate peste 15 milioane de tone de produse agricole ucrainene (cereale, seminţe oleaginoase şi produse conexe), pe cale rutieră, feroviară şi prin porturile Mării Negre şi ale Dunării. În plus, începând cu luna august, Iniţiativa cerealelor de la Marea Neagră a contribuit la relansarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, reducând astfel în continuare preţurile la alimente la nivel mondial.
Împreună, aceste iniţiative au permis exportul a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, seminţe oleaginoase şi produse conexe ucrainene între luna mai şi sfârşitul lunii octombrie către pieţele mondiale, inclusiv către ţările care au cea mai mare nevoie de acestea.
Culoarele de solidaritate sunt în prezent singura opţiune pentru exportul tuturor celorlalte mărfuri ucrainene neagricole către restul lumii şi pentru importul tuturor mărfurilor de care Ucraina are nevoie, cum ar fi combustibilul şi asistenţa umanitară. Ca atare, culoarele de solidaritate au devenit resursa vitală a economiei Ucrainei, aducând venituri atât de necesare fermierilor şi întreprinderilor ucrainene, în valoare de peste 15 miliarde EUR, subliniază sursa citată.
UE a colaborat cu statele membre, cu Ucraina şi Republica Moldova, cu parteneri şi companii internaţionale, precum şi cu operatori de transport pentru a îmbunătăţi funcţionarea culoarelor de solidaritate. Ca state membre ale UE aflate în vecinătate, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au făcut eforturi şi investiţii enorme pentru a facilita aceste rute comerciale.
Culoarele de solidaritate au devenit o legătură indispensabilă pentru aprofundarea relaţiilor cu Ucraina şi Republica Moldova şi sunt esenţiale pentru stabilirea unei conectivităţi mai stabile cu UE în perspectiva viitoarei aderări. Acestea aduc Ucraina şi Republica Moldova mai aproape de piaţa unică a UE, menţinând totodată ambele ţări conectate la restul lumii.