-2.6 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaBelarus renunță la statutul de țară non-nucleară. Ce plănuiesc aliații Rusiei

Belarus renunță la statutul de țară non-nucleară. Ce plănuiesc aliații Rusiei

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Belarus renunță la statul de țară non-nucleară printr-un referendum care a fost votat de peste 78% dintre cetățenii cu drept de vot. Referendumul organizat în țara aliată rușilor pentru abandonarea statutului de ţară non-nucleară a trecut, transmite BBC. Fostul stat sovietic şi actualul aliat al Kremlinului poate obține, acum, arme nucleare pentru prima dată de când şi-a câştigat independenţa în 1990.

Belarus a votat duminică pentru a-i da președintelui Alexander Lukașenko puteri și mai mari prin Constituție. Referendumul are ca rezultat și renunțarea la neutralitatea nucleară. 

Peste 65% dintre cetățeni au votat da, a anunțat Comisia Electorală a fostei republici sovietice. Prezența la vot a fost de peste 78%. Într-o declarație dată la o secție de votare, Lukașenko a spus că îi va cere lui Putin să dea înapoi Belarusului armele nucleare la care a renunțat după căderea Uniunii Sovietice. 

Potrivit preşedintelui Comisiei electorale centrale, Igor Karpenko, 10,07% dintre belarușii care s-au exprimat la referendum au votat împotrivă. Potrivit aceleiaşi surse, rata de participare a fost de 78,63%. Pentru a fi adoptate, amendamentele aveau nevoie să adune în favoarea lor peste 50% din voturi, referendumul fiind considerat validat dacă peste 50% dintre alegători au participat la el, scriu AFP și DPA, citate de Agerpres.

Belarus/ arme nucleare rusești
Belarus poate găzdui pe teritoriul său arme nucleare rusești

Belarus și-a modificat Constituția. Poate găzdui arme nucleare rusești

Printre schimbările propuse se numără o imunitate judiciară pe viaţă pentru foştii preşedinţi şi introducerea unei limite de două mandate pentru succesorii lui Lukaşenko. Deşi textul Constituţiei nu prevedea o astfel de limită înainte, ea se va aplica începând cu intrarea în funcţie a unui nou preşedinte, ceea ce i-ar permite lui Lukaşenko să rămână la putere până în 2035 dacă va fi reales în 2025.

De asemenea, în noua versiune a Constituţiei, dispare obligaţia ca Belarus să rămână „zonă nonnucleară”. Acest articol va fi înlocuit prin altul ce exclude „o agresiune militară de pe teritoriul” belarus.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cărui țară este invadată de joi de Rusia, le-a transmis locuitorilor Belarusului un mesaj în care i-a îndemnat să facă alegerea astfel încât țara să redevină „bună și sigură”: „Faceți alegerea corectă. Sunt sigur că aceasta este cea mai importantă alegere a poporului vostru”. Fără succes însă.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă