Partidul de dreapta condus de prim-ministrul italian Giorgia Meloni a propus o nouă legislație care va pedepsi utilizarea limbii engleze și a altor cuvinte străine în comunicările oficiale, cu amenzi cuprinse între 5 000 și 100 000 de euro, notează Euronews.com.
Scopul acestei legi, care a primit o largă condamnare în țară chiar și din partea celor mai renumiți cercetători ai lingvisticii și filologiei italiene, prestigioasa Accademia della Crusca, este de a „apăra și promova limba italiană” și de a proteja identitatea națională, potrivit partidului lui Meloni.
Noua propunere, susținută de Meloni, a fost introdusă de Fabio Rampelli, membru al Camerei inferioare a deputaților din Italia. Într-un tweet fixat pe profilul său de Twitter, deputatul dă un exemplu de așa-numita „Anglomania”, care îi va face pe politicienii și birocrații italieni să fie amendați dacă legea va fi adoptată.
„În camera inferioară a deputaților vorbim în italiană”, scrie Rampelli. „Continuăm bătălia noastră pentru utilizarea limbii noastre în locul limbii engleze. Nu înțelegem de ce numim „dispenser” distribuitorul automat de dezinfectant pentru mâini.”
În loc să folosească cuvântul „dispenser” în limba engleză, guvernul lui Meloni vrea ca funcționarii să folosească expresia italiană, mult mai stufoasă: „dispensatore di liquido igienizzante per le mani.”
În ultimii ani, limba italiană – ca și majoritatea celorlalte limbi din Europa – a adoptat mulți termeni englezești, în mare parte pentru că aceștia erau termeni care indicau lucruri „noi” care nu aparțineau tradiției italiene (computer, social media, smart working), în parte pentru că limba engleză oferă adesea o versiune mai concisă și mai rapidă a unor termeni care în italiană ar fi trebuit să fie exprimați într-un mod destul de ocolit.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!