Săptămâna aceasta, Olaf Scholz și-a depus jurământul la Bundestag, devenind noul cancelar al Germaniei. El a înlocuit-o pe Angela Merkel, care a demisionat după 16 ani. Noul guvern german, format din social-democrați și liberali-democrați liberi, nu a mai guvernat niciodată împreună, scrie Euronews.
Președintele Frank-Walter Steinmeier a prezentat provocările cu care se confruntă noul guvern.
„Pe lângă proiectele majore de politică internă, veți purta responsabilitatea pentru acțiunile țării noastre în Europa și în lume. Germania nu este o insulă îndepărtată. Nici nu suntem autosuficienți și nici nu vrem să fim. Suntem centrul Europei și am face bine să ținem cont de interesele vecinilor noștri atunci când ne măsurăm propriile interese”, a spus Steinmeier miercuri.
Rusia și Ucraina
Săptămâna aceasta, într-un apel video rar între Joe Biden și Vladimir Putin, președintele SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la trupele ruseși aflate în apropierea graniței cu Ucraina și a cerut o detensionare.
El a amenințat cu sancțiuni economice grave, inclusiv cu posibila închidere a controversatei conducte Nord Stream 2, care nu este încă în funcțiune.
„Dacă Vladimir Putin dorește să vadă gaze curgând cu adevărat prin acea conductă, poate că nu vrea să invadeze Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al SUA, indicând că s-a ajuns la un acord între SUA și Germania pentru a-l opri pe Putin.
Discursul lui Macron la președinția UE
Președintele francez, Emmanuel Macron, a ținut un discurs în care prezintă prioritățile pentru momentul în care țara sa va prelua președinția UE în prima jumătate a anului 2022.
Planul său este ambițios.
„Există forțe politice la lucru care pun sub semnul întrebării valorile noastre europene. Prin urmare, trebuie să ne gândim la noi modalități, de încurajare și sprijin, nu doar sancțiuni. Există multă muncă politică de făcut, deoarece trebuie să ne îndpretăm atenția și către țările care se îndoiesc de realitatea sau relevanța acestor valori”, a spus Macron.