2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski l-a demis pe un înalt oficial acuzat că a favorizat ocuparea...

Zelenski l-a demis pe un înalt oficial acuzat că a favorizat ocuparea Crimeei de Rusia

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe prim-vicesecretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Ruslan Demcenko, pe seama căruia o investigaţie jurnalistică a pus un acord semnat în anul 2010 şi care a favorizat ocuparea Crimeei de către Rusia, relatează luni agenţia EFE.

Potrivit publicaţiei ucrainene The Kyiv Independent, decizia lui Zelenski are legătură cu respectiva investigaţie publicată în noiembrie de Radio Europa Liberă.

Consilierul principal al lui Zelenski, Mihailo Podoleak, afirmă însă că eliberarea din funcţie a lui Demcenko – aflat în acel post din iunie 2020 – este motivată de ”motive personale legate de starea de sănătate” şi nu are legătură cu ”vreo teorie a conspiraţiei”, conform agerpres.ro.

Zelenski l-a demis pe Ruslan Demcenko, acuzat că a favorizat printr-un act din 2010, ocuparea Crimeei mai târziu

Conform acelei investigaţii jurnalistice, Ruslan Demcenko a susţinut în anul 2010 semnarea acordului cunoscut sub numele de Pactul de la Harkov, prin care Ucraina a extins Rusiei chiria instalaţiilor navale din Crimeea în schimbul achiziţiei de gaz natural rusesc în condiţii favorabile.

Noua destituire intră în şirul demiterilor ordonate recent de preşedintele Zelenski în sistemul instituţiilor de forţă ucrainene, cele mai notabile fiind cele ale lui Ivan Bakanov, şeful Serviciului de Securitate (SBU) şi prieten din copilărie al preşedintelui, şi ale procurorului general Irina Venediktova.

Crimeea ocupată, implicată direct în diferite moduri împotriva Ucrainei dar și ține loc de bază militară pentru Rusia

De când Rusia și-a lansat atacul pe scară largă asupra Ucrainei, Crimeea ocupată a fost implicată direct în diferite moduri. Prin colectarea de informații prin propriile canale, precum și prin monitorizarea surselor deschise, transmite ambasada Ucrainei.
Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în 2014, este folosită de Federația Rusă ca bază militară cu drepturi depline pentru a sprijini invazia împotriva Ucrainei.

Locuitorii Crimeei au fost recrutați în armata rusă în ultimii 8 ani de ocupație împotriva propriei țări. Conscripția în armată este continuă, noii soldați semnează contracte și apoi merg pe câmpul de luptă din Ucraina continentală.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă