» Sase companii romanesti au facut investitii in industria extractiva, petrol, IT si resurse umane
» Piata sarba este analizata de Altex si Impact
Companii romanesti din mai toate domeniile au inceput in ultimii ani sa "atace" piata sarba, mediul de afaceri de aici fiind considerat ca fiind unul foarte dinamic.
Achizitii de mai mica sau mai mare anvergura sau chiar investitii de la zero, aceasta este reteta expansiunii romanesti la sud de Dunare. In timp ce unele companii au renuntat la planurile de investitii in Serbia, altele rezista de ani buni, realizand venituri deloc de neglijat. In fine, altele abia acum isi indreapta spre Belgrad intentiile investitionale.
IT valah la Belgrad
TotalSoft a fost una dintre putinele companii romanesti de IT&C care a atacat piata sarba inca din 2004, infiintand o filiala la Belgrad.
Rezultatele au fost multumitoare, anul trecut cifra de afaceri a filialei ridicandu-se la 100.000 de euro, adica 1,5% din veniturile totale ale TotalSoft, dupa cum spune directorul de marketing Suzana Badea. Piata IT din Serbia este extrem de atractiva pentru companiile romanesti, avand in vedere si faptul ca firmele locale din domeniu sunt de mici dimensiuni si in general fac outsourcing.
Site de dating
O alta investitie romaneasca ce se incapataneaza sa reziste la sud de Dunare este cea facuta de compania Neogen, care in iunie 2005 a cumparat cel mai mare site de dating din Serbia, poljubac.com.
La momentul achizitiei, Poljubac, care in limba sarba inseamna sarut, avea peste 200.000 de utilizatori inregistrati. Apoi, dupa cum spune Maria Suciu, director de PR, a urmat lansarea celorlalte produse Neogen: BestJobs, Publicitate, Club, urbae.com devenind sosia sarba a portalului romanesc. Biroul Neogen din Serbia se afla la Subotica si are momentan cinci angajati.
si Professional, o alta companie romaneasca de resurse umane, si-a deschis in 2004 o filiala la Belgrad, unde lucreaza trei consultanti. "Mediul de afaceri din Serbia si Muntenegru este unul foarte dinamic, in dezvoltare, in special in domeniile de productie si in industria IT", spune directorul general al Professional, Cristina Pasat. Alte companii romanesti, cum ar fi Flamingo, s-au retras insa din Serbia. Cuprom tocmai a finalizat preluarea producatorului de cupru Rudarsko Topionicarski Basen Bor (RTB Bor), iar Rompetrol jinduieste la compania NIS. Petrom detine deja 12 statii de carburanti in Serbia si Muntenegru.
In asteptare
Unele companii analizeaza piata din Serbia, insa momentan nu au luat o decizie ferma de a investi. Este cazul retailerului Altex, dar si al companiei de dezvoltare imobiliara Impact. "Ne uitam la piata, dar nu am luat inca o decizie", spune Dan Ostahie, directorul Altex. "Piata sarba are potential, dar acum nu este o prioritate pentru noi", spune, la randul lui, directorul Impact, Dan Ioan Popp.