» Lucrarile la autostrada Bucuresti–Ploiesti au fost oprite pe 400 de metri la sesizarea Muzeului Judetean de Istorie Prahova.
» Reprezentantii firmelor de constructii sustin ca gravitatea situatiei a fost exagerata.
Din prea mult elan, constructorii autostrazii A3 Bucuresti-Ploiesti au intrat cu buldozerele peste doua situri arheologice, datand unul din neolitic, iar celalalt din perioada dacica. Arheologii sustin ca reprezentantii consortiului de firme care si-au adjudecat contractul stiau de existenta acestor situri, insa au uitat de ele, vrand sa "porneasca in forta" lucrarile. Pe de alta parte, constructorii si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) sustin ca lucrurile nu sunt atat de grave si nu trebuie exagerat.
"Constructorii stiau"
Incidentul s-a petrecut luni in dreptul comunei prahovene Rafov, iar lucrarile au fost oprite dupa ce Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova a sesizat Consiliul Judetean ca doua situri arheologice au fost partial distruse de buldozerele care lucreaza la autostrada. "Se stia de existenta acestor situri, insa constructorii le-au ignorat. Probabil ca nu li s-au parut semnificative sau au vrut sa arate ca au pornit lucrarile in forta", ne-a declarat directorul muzeului, Maria Dulgheru. Ea a precizat ca incepusera deja discutiile cu constructorul si urma ca in cateva zile sa fie semnate contractele de descarcare arheologica. Practic, siturile respective trebuie desfacute, fotografiate si cartografiate. Numai apoi pot intra buldozerele.
Intai buldozere, apoi contracte
Omul de afaceri Dan Besciu, reprezentantul firmei Eurocontruct Trading ‘98, parte a consortiului, nu considera insa ca situatia este chiar atat de grava. "Am intrerupt lucrarile pe o portiune de 400 de metri, portiune care a fost ingradita. Acum, asteptam sa vedem ce spun arheologii", ne-a declarat Besciu, care a precizat ca incidentul nu va afecta in nici un fel graficul de derulare a lucrarilor la autostrada. si directorul general al CNADNR, Dorina Tiron, spune ca "nu trebuie sa exageram" in ceea ce priveste gravitatea incidentului. "Zona a fost protejata si ocolita, iar acum suntem in negocieri pentru semnarea contractelor de descarcare arheologica", ne-a declarat Tiron.
Ea nu a putut insa sa explice de ce contractele in speta nu au fost semnate inainte ca buldozerele sa intre in actiune. "Poate ca ar fi fost mai bine sa le semnam inainte, dar nici acum nu este tarziu", ne-a spus directorul CNADNR, care a tinut sa puncteze ca nu si-a propus sa incalce nici o lege.
SUB LUPA
Sectorul dintre Moara Vlasiei si Ploiesti al autostrazii A3 este construit de consortiul format din Spedition UMB, Pa&Co International si Eurocontruct Trading ‘98. Patronii acestor firme, Dorinel Umbrarescu, Costel Casuneanu si Dan Besciu sunt supranumiti "regii asfaltului". Conform fisei tehnice, pe acest tronson vor exista patru noduri rutiere, trei parcari, 17 pasaje rutiere de legatura cu drumurile judetene, panouri antiorbire pe toata lungimea autostrazii si panouri antizgomot in zonele care tranziteaza localitati. La kilometrul 45 se va afla punctul de jonctiune cu autostrada spre Moldova.