-0.3 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBoom economic sau doar crestere notabila?

Boom economic sau doar crestere notabila?

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Consolidat de constructii si credite ipotecare, dar si de speculatiile de pe piata valutara, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a inregistrat cresteri substantiale si sustinute in ultimii sase ani. Este insa vorba de un boom economic in adevaratul sens al cuvantului sau doar de o crestere economica notabila, dar care nu face din Romania un nou "tigru" al Estului.

Parerile analistilor economici sunt impartite. Cert este insa faptul ca toata aceasta evolutie este amenintata de mai multe riscuri, analistii sustinand la unison ca autoritatile trebuie sa fie extrem de precaute si sa se fereasca de masuri populiste, cu iz electoral.
Profesorul Daniel Daianu considera ca nu este vorba nicidecum de un boom economic, atata vreme cat alte tari din regiune au inregistrat cresteri economice mult mai sustinute decat cea a Romaniei: 9% in Letonia si 7% in Rusia. Pe de alta parte, leul a devenit un simplu activ speculat de fondurile straine, nemaiavand nici o legatura cu fundamentele economiei. "Pe termen lung, mi-e teama ca nu vom reusi sa atingem castigul de productivitate care sa justifice aprecierea leului", avertizeaza analistii.Totusi, nimeni nu se asteapta la o criza in viitorul apropiat, ci doar la o incetinire a ritmului de crestere.

Constructiile si creditele ipotecare au consolidat majorarea PIB
In ultimii ani, sectorul constructiilor, in special pe segmentul rezidential, a fost o adevarata locomotiva a cresterii economice, impulsionat fiind de dezvoltarea exploziva a creditelor ipotecare. Acum, avutia populatiei este de asteptat sa primeasca un nou imbold, prin introducerea pensiilor private. Alaturi de Rusia, Serbia si Bosnia si Hertegovina, Romania este in primul pluton de dezvoltare.
spre deosebire de bulgari sau polonezi, in cazul carora atat raportul dintre avutia neta pe PIB, cat si cel dintre avutia neta corectata pe PIB si-au mentinut tendinta de crestere, romanii si rusii par sa fie extrem de hotarati sa beneficieze de pe urma noilor oportunitati de pe piata financiara. Aceasta este una dintre concluziile unei analize a UniCredit Group referitoare la activele financiare ale populatiei din Europa Centrala si de Est.

Aceste active au crescut considerabil anul trecut, pana la 583 miliarde de euro, fiind cu peste 14% mai mari fata de nivelul din 2005. Astfel, avutia financiara a populatiei a crescut pana la 57% din Produsul Intern Brut (PIB), in principal datorita rezultatului evolutiei economiilor din Europa Centrala si de Est, precum si a unei puternice cresteri a pretului activelor si a acumularii continue de fonduri de pensii. Acum, regiunea ECE reprezinta circa 1% din avutia globala, estimata la 81.000 miliarde de euro in 2006.
Diversificarea si ritmul cresterii activelor populatiei au fost depasite de cresterea indatorarii populatiei din Europa Centrala si de Est. Anul 2006 a fost un an de crestere dinamica in activitatea de creditare bancara, indatorarea populatiei crescand anual cu 33% (fata de 43% in 2005 si de numai 6% in 2001) pana la aproape 180 miliarde de euro.

Ca proportie din PIB, indatorarea populatiei pare sa fie inca relativ scazuta in Europa Centrala si de Est: in 2006, pasivele financiare ale populatiei au atins nivelul de 17%, comparativ cu 54% in zona euro.
"Aceasta ne arata faptul ca, in pofida convergentei rapide, inca exista potential pentru cresteri viitoare in regiunea ECE", a declarat Erich Hampel, director al Diviziei ECE din UniCredit Group si presedinte executiv al Bank Austria Creditanstalt.

Potential imens al investitiilor rezidentiale
Potrivit UniCredit, populatia investeste tot mai mult in active imobiliare: exista cerere puternica pentru case finantate prin credit. Oamenii continua sa faca economii, dar le orienteaza treptat catre piata imobiliara.
In concordanta cu evolutia din zona euro, creditele ipotecare si imobiliare raman principalul element care a determinat explozia creditului (depasind creditele de consum in ceea ce priveste ponderea in total pasive financiare). Creditele ipotecare si imobiliare au sporit in medie cu 44% in perioada 2000-2006. Privind in ansamblu, insa, creditele ipotecare si imobiliare reprezinta doar 7% din PIB in regiunea Europei Centrale si de Est, semnificativ mai scazut fata de nivelul de 38% inregistrat in zona euro.
De altfel, unul dintre principalele sectoare care au "impins" economia romaneasca in ultimii ani a fost cel imobiliar. Avantul sectorului a inceput in 2003, o data cu aparitia creditelor ipotecare, iar timp de doi ani de zile s-a bazat mai ales pe tranzactiile cu apartamente vechi. Apoi, din 2005 au inceput dezvoltarile imobiliare semnificative, axate pe apartamente in blocuri noi. "Lasand la o parte majorarea accentuata a preturilor, piata a crescut, chiar si ca volume si suprafata, cu pana la 5% pe an", spune presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir.
Expertul imobiliar este de parere ca acest procent este destul de mic in comparatie cu cererea potentiala. "Am avea nevoie de o crestere de peste 10% pe an pentru ca in urmatorii zece ani sa atingem necesarul de unitati locative al Romaniei", ne-a declarat Zamfir. In acest context, el spune ca segmentul de piata cel mai important, cu cel mai mare potential de crestere, este cel rezidential, in conditiile in care randamentele cladirilor de birouri scad de la an la an. Daca in 2005 randamentul mediu pe aceste cladiri era de 9% pe an, acum valoarea a scazut la 7,6-8%. Piata rezidentiala va fi impulsionata si de faptul ca investitiile in terenuri nu mai sunt atat de profitabile ca in anii trecuti. "Majoritatea terenurilor au ajuns la preturi atat de mari incat nu mai permit speculatii de anvergura", a mai spus Gabriel Zamfir.

Pensiile private, motor al dezvoltarii

Revenind la analiza UniCredit, documentul releva faptul ca portofoliul financiar al populatiei din Europa Centrala si de Est devine tot mai sofisticat.
In vreme ce detinerile de numerar au ramas aproape constante in timp, economiile pastrate in depozite bancare au continuat sa piarda teren, scazand la 51% ca procentaj din avutia totala (fata de 65% in anul 2000). Declinul a fost mai vizibil in tari cu piete financiare mai dezvoltate, cum ar fi Polonia, Ungaria si Republica Ceha, in timp ce depozitele continua sa joace un rol important in cazul Romaniei, Turciei, Croatiei si Bulgariei. Aici, pietele financiare inca tind sa ramana bazate pe activitatea bancara si nivelurile dobanzilor se pastreaza relativ ridicate, in special in Romania si Turcia.
UniCredit a anuntat si stabilitatea mediului macroeconomic in tarile unde sistemul de pensii nu este reformat, in special Romania, Slovenia si Turcia. Participarea la fondurile de pensii administrate privat si dimensiunea relativa a activelor acumulate sunt deja mari in primele tari care au introdus al doilea pilon, cel al pensiilor obligatorii administrate privat, in Polonia si in Ungaria, cu o rata de participare de 83%, respectiv 68%, ca si in Bulgaria si Croatia. Cresteri sunt de asteptat in tarile unde al doilea pilon a fost implementat recent (Slovacia) sau in care va fi introdus in viitorul apropiat (Romania).
Raportul UniCredit arata ca perspectivele economice bune vor sustine si in continuare acumularea avutiei financiare a populatiei la nivelul intregii regiuni. Imbunatatiri in privinta pozitiei financiare a populatiei din ECE vor contribui la cresterea gradului de penetrare a avutiei financiare ca procent din PIB, previzionat sa atinga 61% in 2009 (fata de 57% in 2006). O crestere puternica (20-25% pe an) a avutiei financiare este anticipata in tari aflate in curs de dezvoltare rapida ca Rusia, Serbia, Romania, si Bosnia si Hertegovina.

PREVIZIUNI

» Rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) va scadea treptat in urmatorii ani, de la 7,7% in 2006, la 6,5%, respectiv 6,3% in 2007 si 2008 – indica o recenta analiza a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Tendinta se va mentine si in anii urmatori, ritmul de crestere economica fiind previzionat la 5,9% in 2009, pentru ca in 2010 si 2011 sa scada la 5,8%. Pentru anii 2012-2013, cresterea PIB este prognozata la valoarea de 5,7% de specialistii CNP. Potrivit acestui scenariu, fata de o valoare absoluta a PIB de 390 miliarde de lei in acest an, se va ajunge in 2013 la un nivel aproape dublu, de 703,7 miliarde de lei. In aceasta perioada va continua insa sa se adanceasca decalajul dintre importuri si exporturi, in defavoarea ultimelor. Exportul net va scadea cu 5,7% in acest an, cu 4,5% in 2008 si cu 4% in 2009. Totusi, ritmul de scadere se va diminua treptat, ajungand la numai 2,5% in 2013.

IMBOLD
» Participarea la fondurile de pensii administrate privat si dimensiunea relativa a activelor acumulate au ajuns deja la un nivel notabil in Polonia si Ungaria, primele tari care au introdus al doilea pilon, cel al pensiilor obligatorii administrate privat. Sunt de asteptat cresteri semnificative in tarile unde al doilea pilon a fost implementat recent (Slovacia) sau in care va fi introdus in viitorul apropiat (Romania).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă