Criză financiară îi obligă pe cei mai mulţi oameni să taie cheltuielile, să caute produse cu preţuri mai mici şi să amâne achiziţiile costisitoare. Antreprenorii care urmăresc evoluţia pieţei pot dezvolta afaceri profitabile care să satisfacă noile nevoi ale consumatorilor, relatează incont.ro.
Iată domeniile în care merită să investeşti pe timp de criză:
Servicii/reparaţii
Indiferent dacă este criză sau nu, aparatele electrocasnice, maşinile, obiecte casnice, încaltamintea, etc., se strică vrand-nevrand şi trebuie reparate. Un astfel de tip de afacere merge cu atat mai mult în timp de criză, deoarece în vremuri bune oamenii şi-ar putea permite să înlocuiască obiectele stricate cu unele noi. Dar pe vremuri grele reparaţia este mai avantajoasă deoarece costă mai puţin decât înlocuirea produsului.
Magazinele cu preţ unic
Dovada că aceste magazine merg bine este că apar din ce în ce mai multe pe toate străzile. Scăderea veniturilor îi obligă pe majoritatea oamenilor să cumpere produse din ce în ce mai ieftine cu care să-şi facă treaba. Asemenea magazine au o gamă foarte variată de produse, de la haine, papetărie, jucării, până la produse electrocasnice şi obiecte de bucătărie, toate la preţ unic, foarte mic.
Produsele de lux
Să nu credeţi că dacă este criză toată lumea suferă. Va fi întotdeauna o categorie socială cu mulţi bani. Produsele de lux nu sunt foarte afectate de criză deoarece oamenii bogaţi au un stil de viaţă deja format la un anumit standard şi chiar dacă vor fi mai circumspecţi în privinţă investiţiilor, în privinţă consumului nu vor face rabat de la calitate. Vor fi întotdeauna în ton cu modă, cu noile lansări tehnologice şi vor consuma doar produse premium.
Acest sector de piaţă merge bine şi că dovadă este suficient să ne uităm la vânzările de maşini de lux, la vânzările de electrocasnice de ultima generaţie, la vânzările de haine de designer sau parfumuri. Mai mult, apar magazine care comercializează exclusiv produse alimentare şi băuturi premium, mărci renumite cu preţuri pe măsură.
Agroturismul
Este o afacere ale cărei rezultate se văd pe termen lung dar care poate aduce profituri şi în timp de criză. Din lipsă banilor, cei mai mulţi renunţă la concedii în străinătate şi aleg să-şi petreacă zilele libere în ţara, la o pensiune. Costurile sunt mai mici, iar relieful şi zonele din România sunt foarte ofertante. Pentru o asemenea afacere pot fi accesate şi foduri europene.
Recuperarea datoriilor
După perioada de expansiune a creditului de consum, iată că acum ne confruntăm cu reversul medaliei, creşterea numărului de rauplatnici.
Băncile sunt mai interesate de recuperarea banilor împrumutaţi în aceste moment decât de noi împrumuturi, aşa că există o cerere mare pe piaţă de firme de recuperare datorii.
Recuperatorii de datorii îi urmăresc pe rauplatnici prin scrisori, telefoane şi e-mailuri, în numele anumitor firme. Cu cât datoria este mai veche, cu atât comisionul pe care puteţi să îl obţineţi este mai mare: acesta poate ajunge şi la 60%.
Firmele de servicii funerare
Sună macabru dar este cea mai sigură afacere din lume pentru că întotdeauna va există cerere pe piaţă. Poate singurul lucru de care putem fi siguri în lumea asta este că la un moment dat toţi vom muri. Aşadar, nevoile rămân aceleaşi, indiferent de situaţia economică.