» Opt companii se lupta pentru adjudecarea licitatiei pentru desemnarea lichidatorului uzinei.
» Modulele viabile vor fi vandute ca afacere, pentru a se putea relua productia de tractoare.
» Restul terenurilor poate fi vandut investitorilor imobiliari, cu peste 100 milioane de euro.
Chiar si intrata in moarte clinica, uzina brasoveana Tractorul este interesanta pentru mediul de afaceri. Nu mai putin de opt companii romanesti s-au inghesuit sa depuna oferte la licitatia pentru desemnarea lichidatorului uzinei. Numai din vanzarea terenurilor se pot obtine peste 100 milioane de euro.
AVAS a primit, pana marti, la termenul limita, opt oferte din partea unor companii care intentionau sa devina lichidatorii Tractorul SA. Aceasta dupa ce, initial, numarul companiilor care-si exprimasera intentia depasea 50.
Ofertantii au fost Musat&Asociatii Casa de Insolventa Bucuresti, Siomax Targu Jiu, Casa de Insolventa Transilvania Cluj-Napoca, Consultor Active Bucuresti, Maestro Constanta, Casa de Insolventa Moldova Iasi, BNP Consult Craiova si RVA Insolvency Specialists Bucuresti.
Uzina face parte dintre cele 28 de intreprinderi care au fost scutite, pentru o perioada de sase luni, de aplicarea procedurilor legale privind insolventa, in speranta ca se vor mai putea salva modulele viabile, care sa fie vandute ca afacere. Intre timp, la inceputul saptamanii la Tractorul a fost tras heblul, 1.800 din cei 1.900 de angajati care mai ramasesera in uzina fiind concediati.
Modulul viabil, vandut ca afacere
"Finalitatea care trebuie urmarita prin lichidare este valorificarea de asemenea maniera a activelor functionale incat, pe cat posibil, sa se asigure continuarea activitatii unitatilor viabile, cu crearea corespunzatoare a unui numar cat mai mare de locuri de munca pentru salariatii disponibilizati", sustine Miruna Suciu, partener al Musat&Asociatii si practician in insolventa.
Aceasta este si speranta exprimata de liderul sindical Gheorghe Apostu, care ne-a declarat ca trage nadejde ca investitorul care va prelua modulul viabil sa fie obligat sa mentina obiectul de activitate (fabricarea de tractoare) cel putin zece ani. Acest modul viabil ar putea presupune, potrivit lui Apostu, 35-40 de hectare din cele 125 de care mai dispune in prezent uzina.
150 euro metrul patrat
Restul terenului (minimum 85 de hectare) va putea face obiectul uneia sau mai multor tranzactii imobiliare, mai ales ca nu se duce lipsa de investitori interesati. "Terenurile de pe platforma Tractorul ar putea fi vandute cu aproximativ 150 de euro/mp si nu vor duce lipsa de cumparatori, deoarece in Brasov ofertele sunt din ce in ce mai putine", spune directorul agentiei imobiliare Pro Smart din orasul de sub Tampa, Dan Calin. Facand un calcul simplu, reiese ca numai din vanzarea terenurilor se pot obtine 127,5 milioane de euro.
Calin a mentionat ca nu este pentru prima oara cand o intreprindere brasoveana face obiectul unei tranzactii imobiliare, dand in acest sens exemplul Intreprinderii de Unelte si Scule (IUS). Aceasta era situata chiar in centrul orasului, iar terenul a fost vandut cu 1.100 euro/mp.
Suprafata detinuta de stat pe platforma industriala Tractorul se mai diminuase in 1999 cu 40 de hectare, prin privatizarea unor sectii auxiliare ale uzinei. Acum, aici lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, la fabricarea de scule, masini-unelte, componente auto, constructii metalice, dar si la chipsuri si panificatie.
Lichidatorul va avea o misiune deloc usoara, si anume valorificarea bunurilor astfel incat sa poata fi acoperita o parte cat mai mare din datoriile societatii, care se apropie de 800 milioane de lei. Cum terenurile nu acopera, la o prima evaluare, decat 446,25 milioane de lei (127,5 milioane de euro), singura speranta pare a fi obtinerea unui pret bun pentru modulul viabil.