-2.6 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDermatina Timisoara, stearsa cu radiera

Dermatina Timisoara, stearsa cu radiera

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Cunoscuta de zeci de ani mai ales ca producatoare a celebrelor radiere pentru scolari, intreprinderea timisoreana Dermatina este la un pas de a fi stearsa de pe harta industriala a Romaniei, la doi ani dupa privatizarea cu Bega Grup, entitate controlata de controversatii oameni de afaceri Marius si Emil Cristescu.
Gumele de sters nu se mai fabrica de ceva vreme, iar celelalte sectii, fie au fost inchise, fie si-au redus drastic activitatea. Astfel, la sectia de mase plastice, unde se produceau in principal fete de masa si prelate, nu se mai lucreaza din luna iunie a acestui an. Si-a incetat activitatea si sectia de articole de cauciuc, unde se produceau manusi electroizolante, petroliere si chirurgicale, biberoane, furtune si covorase pentru spitale. Aceeasi soarta a avut-o si sectia de etichete si autocolante.
In momentul de fata se mai lucreaza doar la sectia producatoare de cizme de cauciuc, insa si aici functioneaza un singur utilaj din trei. In consecinta, din cei 99 de angajati ai fabricii mai vin la munca doar 25, inclusiv directorul, portarul si pompierul, spune liderul sindical Marin Olariu. El a precizat ca unele comenzi (cum ar fi una recenta, pentru 20.000 metri liniari de covor din cauciuc) au fost chiar refuzate de patroni. Aceasta pentru a nu fi nevoiti sa reia activitatea la cazanul de abur tehnologic, pe care o considera nerentabila. In aceste conditii, nici nu se pune problema ca volumul lunar de productie marfa de 4,8 miliarde de lei vechi, asumat prin contractul de privatizare, sa fie realizat. Salariile muncitorilor nu sunt nici ele de invidiat, media fiind de aproximativ 4 milioane de lei, dupa cum spune Olariu. Incercarea sindicatului de a incheia un nou contract colectiv de munca in care sa se prevada majorarea salariilor (pornind de la o cerere initiala de 35%) s-a lovit de refuzul ferm al patronilor.
Se pune insa intrebarea de ce ar vrea fratii Cristescu sa-si falimenteze propria intreprindere? Un posibil raspuns ar fi acela ca aceasta are in patrimoniu 14 hectare de teren situat intr-o zona care a inceput sa fie invadata de vile.
Conducerea societatii timisorene vede situatia intr-un mod mai optimist. „In momentul de fata se lucreaza in regim de foc continuu la Sectia cizme, iar la Sectia cauciuc si Sectia mase plastice se lucreaza in functie de comenzi”, spune directorul executiv Sorin Pureca. De asemenea, el mentioneaza ca se intentioneaza pornirea, impreuna cu un partener austriac, a Sectiei benzi adezive (scotch), investitie realizata in anii '90, dar care nu a functionat niciodata. Cu un alt partener, de aceasta data italian, Pureca spune ca se va porni Sectia adezivi pentru incaltaminte, o alta sectie care nu a functionat pana acum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă