-0.1 C
București
vineri, 7 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăDisputa biosemanaturilor, transata la Bruxelles

Disputa biosemanaturilor, transata la Bruxelles

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Dupa ce, de la 1 ianuarie, au fost nevoiti sa renunte la culturile pe care le aveau de mai bine de zece ani, mii de fermieri romani au acum sperante ca de la Bruxelles se va da unda verde pentru biosemanaturi.
Este vorba, in primul rand, de cultivatorii de soia modificata genetic, care asteapta verdictul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) in cazul notificarilor depuse de companiile Pioneer, Monsanto si Syngenta. Pana la momentul interzicerii acestui tip de cultura, in Romania peste 80% din suprafata cultivata cu soia era pe baza de seminte OMG, mai exact 87.500 ha din totalul de 130.000 ha. Dupa cum spun fermierii, utilizarea acestui tip de seminte are multiple avantaje economice, cum ar fi numarul redus de erbicidari si randamentul sporit la hectar.
Daca anul trecut disputa s-a desfasurat "pe teren propriu", intre fermieri si Ministerul Agriculturii, acum meciul s-a mutat "in deplasare", totul depinzand de decizia EFSA. "Autoritatea nu a avut inca ocazia sa studieze in detaliu noile studii, dar expertii vor face acest lucru inainte de luarea oricarei decizii", a declarat recent purtatorul de cuvant al EFSA, Alun Jones. El s-a referit la porumbul transgenic, o alta cultura care ar putea primi autorizare in perioada urmatoare.
In afara de cele trei mari companii producatoare de seminte mentionate, o alta cerere de autorizare a culturilor OMG a fost depusa de Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă