Investitorii selectati pentru privatizarea societatilor Electrica Moldova si Electrica Oltenia, E.ON Energie AG si respectiv CEZ a.s., nu vor prelua integral datoriile acumulate in ultimul an de cele doua societati, potrivit unui proiect de act normativ initiat de Ministerul Economiei si Comertului.
Proiectul vizeaza ajustarea pretului de cumparare dupa doua metode diferite de calcul. Astfel, in cazul Electrica Oltenia, pretul de ajustare va fi egal cu 51% din diferenta aritmetica dintre valoarea activului net la data finalizarii contractului si cea reflectata in situatiile financiare la data de 31 decembrie 2003 (valoarea activului net reprezinta valoarea totala a activelor societatii minus valoarea totala a obligatiilor). Cu alte cuvinte, pretul se va pondera cu cresterea valorii activelor, dar si cu cea a datoriilor, insa nu integral. Pentru Electrica Moldova valoarea de ajustare a pretului de cumparare va fi de 51% din diferenta aritmetica dintre valoarea datoriilor nete la 31 decembrie 2004 sau la data finalizarii (daca partile convin astfel) si valoarea datoriilor la 31 decembrie 2003. Astfel, datoriile acumulate in aceasta perioada nu vor fi preluate de investitor decat in proportie de 51%, restul urmand a fi scazut din pretul de vanzare.
Pentru fiecare societate plata actiunilor se va face printr-un cont escrow deschis si administrat de BRD Groupe Societe Generale SA in beneficiul Electrica SA. Plata destinata majorarii capitalului social se va efectua in contul escrow deschis la aceeasi banca in beneficiul fiecarei filiale in parte. In ceea ce priveste vanzarea de catre Electrica a actiunilor detinute la cele doua filiale, aceasta va solicita in primul rand optiunea investitorului majoritar. Nu vor face obiectul dreptului de optiune pentru vanzare actiunile care urmeaza a fi achizitionate de salariati (pana la 10% din capitalul social).
E.ON si CEZ nu vor prelua integral datoriile de la Electrica Moldova si Oltenia
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]