Intarzierea fondurilor structurale si lipsa unei preocupari coerente a autoritatilor pot conduce la situatia ca, peste numai doi ani de zile, Romania sa industrializeze preponderent lapte din import. Consecintele sociale asupra celor 800.000 de tarani care-si asigura existenta din livrarile de lapte, mult sau putin, sunt usor de imaginat.
"Numai 15% din laptele colectat de la fermierii romani corespund normelor europene si, deci, poate fi exportat dupa procesare", spune presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu.
Procentul variaza in functie de anotimp, ajungand la aproximativ 30% iarna si 10% vara, insa nici una dintre situatii nu este imbucuratoare pentru soarta industriei romanesti de profil. Romania are trei ani de gratie, din momentul aderarii la Uniunea Europeana, timp in care trebuie sa se ajunga la situatia ca tot laptele procesat sa provina din materie prima conforma cu reglementarile comunitare in domeniu. "Daca nu se indreapta lucrurile, vom fi nevoiti sa importam", a mai spus Steriu.
"Unitatile de procesare care sunt in curs de modernizare si restructurare au la dispozitie trei ani in care pot industrializa si lapte neconform. Celelalte unitati, care au ajuns deja la standardele UE, mai pot procesa lapte neconform doar pana la data de 30 iunie 2008", explica presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram.
Cu alte cuvinte, cine s-a modernizat mai repede trebuie sa apeleze mai repede la importuri, pentru ca este greu de crezut ca productia interna va deveni atat de repede europeana. "Trebuie un program clar de eficientizare a sectorului laptelui, altfel exista pericolul de a deveni importatori. Programul nu se poate face insa fara fonduri structurale, care intarzie", avertizeaza, la randul lui, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.
Recent, reprezentantii Ministerului Agriculturii au anuntat ca toti fermierii care au solicitat cota pentru vanzare directa vor avea o reducere de 11,97% fata de cantitatea solicitata, deoarece cererile au depasit alocarile. Nu s-a tinut cont insa, la aceasta reducere generala, de calitatea laptelui livrat de fiecare producator.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]