0.5 C
București
vineri, 7 februarie 2025

Fara cozi la actiuni

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

» Extrasele de cont vor fi obtinute de societatile autorizate de Depozitarul Central.
» Toate valorile mobiliare din Romania, in evidenta noii institutii.
» S-ar putea clarifica situatia micilor actionari de la cuponiada, incerta de mai bine de zece ani.

Deja celebrele cozi la eliberarea extraselor de cont de catre Regisco si alte societati independente de registru al actionarilor sunt pe cale de disparitie o data cu infiintarea de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Depozitarului Central (DC). De asemenea, se spera ca prin infiintarea noii institutii va fi clarificata si situatia detinatorilor de actiuni rezultate in urma programului de privatizare in masa.
Rolul de baza al Depozitarului este de a asigura prestarea serviciilor de depozitare si registru de valori mobiliare, tranzactionate pe pietele reglementate si in cadrul sistemelor alternative. De asemenea, institutia nou-infiintata a preluat de la BVB, la inceputul acestei saptamani, toate operatiunile de compensare-decontare. Depozitarul Central este singura institutie din Romania abilitata sa aloce si sa gestioneze codurile ISIN (International Securities Identification Number) si CFI (Clasification of Financial Instruments), stabilite de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO).

Dispare imbulzeala de la Regisco
Dincolo de aceste aspecte tehnice, intrarea in functiune a Depozitarului Central va avea si efecte palpabile pentru mai micii sau mai marii investitori. Dupa cum a declarat ieri directorul general al BVB, Stere Farmache, care este si vicepresedintele DC, cozile interminabile ce se formau cu regularitate, in fiecare an, la sediile registrelor actionarilor vor disparea. In scurt timp, extrasele de cont vor putea fi solicitate de actionari la orice societate de servicii de investitii financiare (SSIF, fostele SVM). Bineinteles, cu conditia ca acestea din urma sa obtina in prealabil autorizarea DC si sa obtina un certificat de semnatura electronica. "Chiar de saptamana viitoare vom incepe cursurile de pregatire a agentilor care vor da aceste extrase de cont", a declarat directorul general al DC, Adriana Tanasoiu.

Zece milioane de actionari
In cea mai mare parte datorita programului de privatizare in masa, sau "cuponiadei", Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de actionari, mai exact 10.201.195, dintre care 10,26% se afla concentrati in Bucuresti.
Insa, dupa cum a semnalat Viktor Eros, comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), situatia acestora este extrem de incurcata, problema persitand de mai bine de un deceniu. "Multi detinatori de actiuni au decedat, fara a avea mostenitori, iar altii au plecat din tara. In fine, multe actiuni au fost dobandite de terte persoane, prin mijloace nu tocmai ortodoxe", spune Eros. si pana in prezent legislatia obliga societatile emitente sa-si clarifice situatia actionariatului, insa acest lucru nu s-a intamplat. Abia acum, cand societatile vor fi obligate sa semneze contracte cu Depozitarul Central, ar trebui sa se clarifice lucrurile. Aceasta pentru ca, spune acelasi comisar CNVM, depozitarul "nu poate prelua un gunoi frumos ambalat". Cel putin la nivel teoretic.

Conducerea

» Depozitarul, controlat de BVB
Depozitarul Central SA are un numar de 22 de actionari, cel majoritar fiind BVB, care detine 54,51% din capitalul social. Presedinte al noii societati a fost desemnat Ovidiu Sergiu Pop, vicepresedinte al BVB, iar conducerea executiva este asigurata de directorul general Adriana Tanasoiu. Dupa cum a declarat ieri Pop, capitalul social va ajunge in final la cinci milioane de euro, fata de trei milioane in prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă