Cu toate că fondurile de investiţii au început să reia în calcul România ca urmare a creşterii concurenţei pe principalele pieţe ale Europei Centrale, acest interes crescut nu s-a tradus în activitatea de tranzacţionare din trimestrul trei, conform Mediafax.
Persistenţa instabilităţii pe pieţele financiare globale a avut ca efect revenirea la o atitudine de aşteptare (…) Cu toate acestea există zvonuri referitoare la câteva tranzacţii care se află în curs de negociere şi pentru care se ţinteşte o concluzionare în trimestrul patru”, se arată în studiul „Bucharest City Report Q3 2011” realizat de firma de consultanţă imobiliară JLL.
Analiştii companiei consideră că în ciuda instabilităţii pieţelor financiare internaţionale şi a crizei datoriilor, interesul investitorilor din prima jumătate a anului va continua să se concentreze pe produsele de foarte bună calitate, în locaţiii excelente.
„Cu toate că în 2009 şi 2010 România a trecut printr-o recesiune destul de severă, reduceri bugetare severe au fost implementate şi în prezent putem să vorbim despre creştere economică. Încurajaţi de stabilitatea macroeconomică actuală, cât şi de creşterea substanţială a gradului de ocupare a proiectelor imobiliare, însoţită de o diversificare a chiriaşilor, investitorii şi dezvoltatorii internaţionali continuă să vizeze oportunităţi imobiliare în Bucureşti şi în oraşele regionale”, se menţionează în raport.
Potrivit datelor disponibile, până în prezent valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare din România este în jurul valorii de 200 de milioane de euro, în ultimele şase luni neînregistrându-se nicio preluare. În 2011, valoarea tranzacţiilor a fost de peste 330 milioane de euro.