Nu exista roman care sa nu fi observat ca rosiile noastre, autohtone, „au gust”, in timp ce cele aduse din import arata, ce-i drept, mult mai bine, dar sunt fade. Ba chiar premierul Calin Popescu Tariceanu remarca anul trecut acest lucru, spunand ca ar trebui sa ne mobilizam in vederea exportului de rosii. Departe de a fi periculoase pentru sanatate, legumele din import sunt fade din cauza modului superintensiv in care se cultiva.
Prea multe glucide
Gustul legumelor este dat de proportia de saruri minerale pe care o contin acestea. Practic, este ca in cazul oricarui fel de mancare. Daca nu are sare, nu are nici gust, explica Cornelia Ionescu, consilier de specialitate in cadrul Ministerului Agriculturii.
Diferenta dintre legumele de import si cele autohtone este data de proportia dintre saruri minerale si glucide, acestea din urma predominand in cazul celor cultivate superintensiv. Acest tip de cultura este caracterizat de stimularea cresterii plantelor prin utilizarea de lumina artificiala. De asemenea, plantele nu sunt cultivate direct „pe pamant”, ca la noi, ci in ghivece speciale. De aici si insuficienta sarurilor minerale, sesizabila cu precadere la tomate.
In timp ce in Romania se obtin 250, maximum 300 de tone de rosii la hectar, productia din tarile occidentale ajunge si pana la 500-600 de tone la hectar. Productiile record se datoreaza si stimulentelor chimice, si luminii artificiale, dar si inaltimii foarte mari a serelor, care permite dezvoltarea platei pe verticala.
Rosiile „motate”, stimulate in exces
Nu exista nici un motiv de ingrijorare pentru siguranta alimentara a celor care consuma legume din import, mai ales ca in anotimpul rece ele reprezinta singura optiune a romanilor.
In schimb, au inceput sa se dezvolte si in tara noastra ferme in care se practica o cultivare intensiva. Este vorba de un sistem de cultivare in ghivece de plastic, care sunt irigate si fertilizate prin picurare.
Pe de alta parte, cei care prefera rosiile „motate”, cu excrescente, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a le cumpara, spune Cornelia Ionescu. Aceasta deoarece tomatele cu pricina sunt stimulate in exces cu diferite substante chimice din comert, pentru a se coace fortat. De aici rezulta o cantitate destul de mare de substante chimice, care poate afecta intr-o anumita masura siguranta alimentara a consumatorilor.
Turcii si olandezii, principalii exportatori
Cea mai mare parte a importurilor de fructe si legume in Romania provine din Turcia si Olanda, urmatoarea tara pe lista exportatorilor fiind Israel.
Anul trecut, tara noastra a importat 158.000 de tone de legume proaspete, in valoare de peste 28 milioane de euro.
Cantitatea a fost in crestere usoara fata de 2004, cand volumul importurilor a fost de numai 153.000 de tone, valoarea fiind de aproape 21 milioane de euro.
In schimb, exporturile romanesti sunt nesemnificative. Ele au totalizat anul trecut numai 15.000 de tone de legume proaspete, in valoare de 23.511 euro. Dupa cum spune consilierul Cornelia Ionescu, cea mai mare parte a acestor exporturi este reprezentata de castraveti, care sunt trimisi spre industrializare in tari ca Germania si Elvetia. Tot in 2005, productia totala de legume a Romaniei a fost de 3,87 milioane de tone. Din acestea, cea mai mare pondere o au tomatele, cu aproape 700.000 de tone, urmate de ceapa uscata, cu 426.300 de tone.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]