-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăMajorarea pensiilor poate modifica programarea bugetara

Majorarea pensiilor poate modifica programarea bugetara

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

» Fosti ministri de Finante si analisti atrag atentia asupra implicatiilor deciziilor cu iz electoral.

» Se modifica radical programarea bugetara pentru 2008.

» Cresterea deficitului bugetar vine in contextul nefericit al adancirii diferentei dintre importuri si exporturi.

Scandalul iscat de majorarea cu 45% a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 ia amploare. Scrisoarea trimisa, in urma cu doua zile, de presedintele Traian Basescu premierului Calin Popescu Tariceanu releva unele implicatii economice majore ale aplicarii actului normativ. La randul lor, fosti ministri ai Finantelor si analisti economici au punctat, pentru "Romania libera", consecintele asupra bugetului ale unei asemenea decizii politice.
Atat fostii ministri Daniel Daianu si Ionut Popescu, cat si analistul Florian Catu sunt de parere, aproape la unison, ca efortul financiar necesar pentru majorarea pensiilor nu poate fi acoperit decat fie prin cresterea deficitului bugetar, fie prin reducerea cheltuielilor la alte capitole.
"Ministrul Varujan Vosganian trebuie sa spuna foarte clar in Parlament ca aceasta majorare a pensiilor este o miscare de amplitudine importanta, care modifica radical programarea bugetara pentru 2008. Automat, trebuie sa luam bani din alta parte sau sa marim deficitul bugetar", ne-a declarat profesorul Daniel Daianu.

Cheltuieli inevitabile in 2008
Fostul ministru spune ca autoritatile nu pomenesc decat despre veniturile suplimentare provenind din cresterea economica, nicidecum despre presiunile bugetare care vor aparea anul viitor.
El a mentionat in acest sens despagubirile ce vor fi acordate prin Fondul Proprietatea, contributia statului la sistemul pensiilor obligatorii administrate private si, nu in ultimul rand, necesitatea asigurarii cofinantarii proiectelor derulate din fonduri europene.
Pe de alta parte, o majorare substantiala a pensiilor va duce la o crestere pe masura a cererii interne, ceea ce antreneaza, inevitabil, adancirea deficitelor externe, care nu se stie cum vor fi finantate. Totul, in contextul in care Romania este singura tara din Europa unde raportul salariati/pensionari este de aproape 1/1.

"Bugetul functioneaza pe principiul vaselor comunicante. Cu bugetul consolidat poti sa faci orice. Poti sa si triplezi pensiile, dar trebuie sa iei din alta parte", spune, la randul lui, fostul ministru de Finante Ionut Popescu. El s-a intrebat retoric ce raspuns vor primi de la Guvern medicii sau profesorii, si ei cu venituri reduse, atunci cand vor cere majorari salariale.
Totodata, fostul ministru a mentionat ca efortul bugetar se poate rasfrange si asupra finantarii lucrarilor de infrastructura sau a sistemului sanitar. "Sunt stupefiat de aceste promisiuni electorale. Guvernul a intrat intr-un cerc vicios si vrea sa faca varza bugetul", a concluzionat Ionut Popescu.
Deficitul bugetar este primul care va fi afectat de masura cresterii pensiilor, in opinia analistului sef al ING Romania, Florian Catu. El spune ca o crestere a deficitului bugetar ar putea fi acceptabila, insa nu in acest moment, cand ne confruntam si cu un deficit foarte mare al contului curent (balanta import/export). "Cresterea deficitului duce la impozite mai mari, ceea ce determina o frana economica pe termen scurt si se poate ajunge la iesiri de capital, avand drept consecinta deprecierea monedei nationale. Nu mai avem nevoie de inca un soc", a mai spus Catu.

ANGAJAMENTE
In scrisoarea sa catre Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu a enumerat angajamentele asumate de Executiv in fata Uniunii Europene si prin programul de guvernare:

» deficit bugetar
de maximum 3%

» inflatie de 2,5% in 2010
» cofinanTarea creditelor externe

» cofinanTarea investiTiilor
In infrastructura

» minimum 6% din PIB
pentru educaTie

» cel puTin 1% din PIB pentru cercetare

» minimum 6% din PIB pentru sanatate

» reducerea CAS cu 6%
(program de guvernare)

» redirecTionarea a 2%
din CAS catre fondurile private de pensii

» buget pentru armata
de 2,38% din PIB

» locuinte sociale pentru chiriasii evacuati

» majorarea subvenTiilor pentru agricultura

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă