» Cei 50 euro/ha acordati de Uniunea Europeana pot fi virati numai prin banca.
» Aglomeratia de la Agentia de Plati din Romania, dublata de birocratia de la Bruxelles.
» Suprafata minima a fermei trebuie sa fie de un hectar si sa fie compusa din parcele de cel putin 0,3 ha.
Banii europeni destinati schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) ar putea avea o soarta similara celor pentru dezvoltare rurala, urmand sa intre efectiv in posesia fermierilor abia in 2008. Inceputa la 1 martie si prevazuta a se incheia la 15 aprilie, operatiunea de colectare a dosarelor intampina multiple dificultati.
Reverificare "europeana"
"Avand in vedere experienta anterioara a subventiilor acordate de Guvern si derulate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cea mai mare problema este reprezentata de numarul mare de dosare pe care trebuie sa le proceseze un angajat al acestei institutii", ne-a declarat presedintele Federatiei Agrostar, stefan Nicolae. El a exemplificat, aratand ca au fost situatii in judetul Timis in care un inspector a trebuit sa proceseze peste 6.000 de cereri.
Apoi, intervine birocratia Comisiei Europene. Dupa ce fiecare dosar este verificat de APIA, ele sunt trimise mai departe, la Bruxelles, pentru o reverificare. Aceasta operatiune, spune liderul sindical, dureaza uneori si trei luni. Daca mai luam in calcul si faptul ca fiecare fermier este obligat sa-si deschida un cont in banca pentru a putea primi efectiv banii (regula stricta a Uniunii Europene), situatia se complica si mai mult. Aceasta deoarece multe sate nu se afla la distante apropiate de o unitate bancara, iar fermierul, mai exact taranul, trebuie sa investeasca timp, bani si nervi pentru a ajunge la banca. "Exista riscul ca banii sa nu-i primim in cursul acestui an", a concluzionat stefan Nicolae.
Suma uniforma
SAPS consta in plata unei sume uniforme la hectar, platibila o singura data pe an, fara nici o legatura cu nivelul productiei realizate. Solicitantul trebuie sa utilizeze terenul agricol si sa-l mentina in bune conditii agricole si de mediu. Suprafata minima a fermei trebuie sa fie de un hectar si sa fie compusa din parcele de cel putin 0,3 ha. Pentru vii, livezi, hamei, pepiniere pomicole si viticole, arbusti fructiferi se face o derogare, in sensul ca suprafata parcelei trebuie sa aiba minimum 0,1 ha. Nu in ultimul rand, solicitantul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc dreptul de folosinta: titlu de proprietate, contract de arenda sau concesiune.
Fermierii trebuie sa depuna aceste acte la centrele locale ale APIA, insotite de un formular tip si harti ale terenurilor respective. Nu vor putea beneficia de aceste scheme de finantare persoanele care primesc deja renta viagera din partea statului roman, precizeaza oficialii APIA.