Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, infiintata prin ordonanta de urgenta in data de 22 februarie, va prelua in totalitate derularea Programului SAPARD.
Structura nou-infiintata va gestiona, dupa integrare si in urma acreditarii sale, sumele alocate Romaniei prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Pescuit (FEP).
Potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), actul normativ prevede si structura institutionala a Agentiei. Astfel, pe langa preluarea integrala a personalului Agentiei SAPARD, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) isi va extinde operatiunile la nivel judetean prin preluarea unui numar de 386 de posturi aferente serviciilor tehnice delegate din cadrul Directiilor judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala. APDRP are in structura opt centre regionale de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit, precum si un oficiu de plati la nivelul fiecarui judet.
Cererile de finantare, la nivel judetean
In acest fel, se intentioneaza ca cererile de finantare si cele de plata pentru Programul SAPARD, iar mai apoi pentru fondurile postaderare sa fie primite direct la nivel judetean, lucru solicitat de beneficiari. „Pana la data integrarii in Uniunea Europeana, APDRP va gestiona in continuare Programul SAPARD. Solicitantii de finantare nerambursabila vor putea depune proiecte pana la finele acestui an, in limita fondurilor disponibile, urmand ca platile aferente sa se efectueze inca doi ani de la data aderarii. Principalele directii de investitii pe care le va finanta FEADR vor fi in mare parte o continuare fireasca a Programului SAPARD prin imbunatatirea procesarii agroindustriale, sprijinirea dezvoltarii fermelor de semisubzistenta, managementul padurilor si al produselor forestiere”, a declarat Dan Gherghelas, directorul general adjunct al Agentiei SAPARD .
Program-pilot LEADER
Totodata, o componenta foarte importanta va fi si cea de conservare a biodiversitatii prin impaduriri ale terenurilor agricole, incurajarea metodelor de productie agricola compatibile cu protectia si imbunatatirea mediului, dar si mentinerea fermelor din zonele montante. In concordanta cu celelalte componente de investitii se vor finanta atat activitatile de diversificare economica, turism, conservarea patrimoniului natural, cultural si arhitectural, cat si renovarea satelor.
Nu in ultimul rand, o prioritate de finantare este si implementarea unui program-pilot LEADER prin incurajarea inovatiei in sectorul agricol si forestier, folosirea resurselor naturale si culturale intr-un mod rational si imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale.
SAPARD va fi derulat prin Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]