-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSindicalistii francezi vor sa dea pensii in Romania

Sindicalistii francezi vor sa dea pensii in Romania

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

» Dupa sindicalistii de la Petrom, si cei de la Cartel Alfa intra in parteneriat pe pilonul II.
» Campania AG2R nu exclude posibilitatea semnarii de protocoale si cu alte centrale sindicale.
» Romania, pe locul trei in privinta adaptabilitatii la schimbarile demografice.
» Romania si Polonia sunt cele mai afectate tari de reducerea populatiei.

 

Sindicatele si patronatele din Franta si-au anuntat ieri intentia de a intra pe piata romaneasca a pensiilor obligatorii administrate privat, prin intermediul companiei AG2R, lidera in domeniu in Hexagon.
Chiar daca in Franta compania este constituita ca o asociatie cu scop nelucrativ, AG2R a fost nevoita sa se conformeze legislatiei romanesti in domeniu, constuindu-se ca un fond de pensii organizat ca societate pe actiuni. Cu toate acestea, francezii nu renunta la sistemul colaborarii cu partenerii sociali. Daca pana in prezent se stia doar despre cooperarea AG2R in acest sens cu confederatia sindicala Cartel Alfa, ieri, reprezentantul acesteia in Romania, Gilles Sohm, a precizat ca "nici un protocol nu a fost inca semnat", lasand sa se inteleaga ca in acest parteneriat ar putea fi atrase mai multe centrale sindicale.

Poate si datorita acestor legaturi cu miscarea sindicala romaneasca, tara noastra este primul stat, in afara Frantei, unde AG2R este prezenta in mod direct. In tari ca Rusia, Bulgaria, Maroc, Algeria, Grecia sau Vietnam, compania a stabilit parteneriate cu entitati locale implicate in sistemul pensiilor private.
Cu toate ca francezii se vor concentra pe pensiile obligatorii administrate privat, ei au precizat ca vor oferi, in functie de cerintele pietei, si alte produse de pensii facultative, de asigurari si de economisire salariala. "Produsele urmatoare vor fi dezvoltate la momentul oportun, potrivit cu nevoile salariatilor si ale companiilor. Pentru moment, ceea ce conteaza este de a aborda cat mai bine pilonul II al pensiilor", a spus Gilles Sohm.

14 jucatori pe piata

In momentul in care va primi autorizarile finale din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), AG2R va deveni a 15-a companie care va putea activa pe piata romaneasca a pensiilor obligatorii administrate privat. Pentru aceasta piata au mai primit girul comisiei companii mari, atat din vestul Europei, cum ar fi ING, AVIVA sau AIG, din Est, cum este cazul cehilor de la PRVA, cat si entitati locale, in colaborare cu parteneri externi: Allianz Tiriac sau BT Aegon.
Sa activeze pe aceasta piata a mai fost autorizata si banca MKB Romexterra, care va opera in parteneriat cu Delta Asigurari, aceasta din urma fiind controlata de o alta puternica organizatie sindicala – Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Petrom, condusa de Liviu Luca.

Crestere peste medie a activelor

Ca piata romaneasca de profil este extrem de generoasa recunosc si studiile internationale. Astfel, potrivit unei analize a Allianz care compara sistemele de pensii ale mai multor tari europene, Romania ocupa locul trei, dupa Letonia si Estonia, in topul celor mai bine plasate state noi membre ale Uniunii Europene pentru a face fata schimbarilor demografice.

Tara noastra a obtinut mai putin de patru puncte, plasandu-se astfel pe locul trei in topul noilor state membre si pe pozitia zece in clasamentul general, dupa Irlanda, Marea Britanie, Letonia, Elvetia, Estonia, Croatia, Olanda, Norvegia si Danemarca.
Analistii Allianz remarca faptul ca Romania si Polonia se numara printre statele cele mai afectate de reducerea numarului de locuitori, fiecare urmand sa piarda din populatie, pana in 2050, circa 4,5 milioane de persoane, reprezentand 10%, respectiv 20% din total.
Cresterea anuala medie a activelor administrate de sistemul romanesc de pensii este estimata la 41,2%, pentru intervalul 2006-2015, in timp ce avansul mediu pentru noile state membre ale UE, exceptand Malta si Cipru, este anticipat la 19,1%, se arata in studiu.
Dand crezare acestui scenariu, valoarea activelor in speta ar urma sa ajunga in Romania, in 2015, la 2,89 miliarde de euro, valoare care include atat pensiile private obligatorii, cat si pe cele facultative.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă