Trei fosti bancheri romani, doi de la Citibank, Horia Simu si Horia Pitulea, si ex-presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ionut Costea, se lupta pentru suprematia pe piata regionala a cuprului. Cei trei actionari ai companiei romanesti Cuprom SA au decis sa-si extinda afacerile in afara granitelor si sunt pe punctul de a achizitiona producatorul sarb de cupru Rudarsko Topionicarski Basen (RTB) din Bor, pe Valea Timocului. Chiar daca tranzactia nu este inca finalizata, Cuprom a oferit cea mai buna oferta pentru intreprinderea sarbeasca – 400 milioane de dolari.
Plicurile cu oferte financiare au fost deschise joia trecuta. Pretul de pornire, stabilit de autoritatile de la Belgrad pentru toate cele trei divizii ale RTB Bor, a fost de 266,65 milioane de dolari.
La licitatie au mai participat un dealer rus de pe piata cuprului, Almaco Ltd, si unul sarb, ORN Event Fund LP East Point Holdings, ambele inregistrate off-shore in Cipru. De altfel, si cele sase firme prin intermediul carora cei trei fosti bancheri controleaza Cuprom sunt inregistrate tot off-shore.
In urmatoarele zile, dupa cum a anuntat ieri presedintele Consiliului de Administratie al Cuprom, Horia Simu, compania va incepe negocierile cu guvernul sarb, urmand ca anuntarea oficiala a castigatorului licitatiei sa aiba loc vineri. Intre timp, aspirantii la titlul de patroni in Serbia au avut o serie de intalniri cu liderii sindicali de la Bor, a caror atitudine a fost caracterizata drept „foarte matura si constienta”.
Combinatul RTB Bor va fi preluat cu un numar minim de 4.200 de salariati, in prezent aflandu-se in derulare un program de disponibilizari insotite de plati compensatorii. Astfel, numarul angajatilor Cuprom va creste semnificativ, avand in vedere ca in Romania cifra se ridica la 650, la cele doua fabrici, din Baia Mare si Zalau.
Preluare de mine
in Romania
In afara de achizitiile externe, Cuprom se mai afla in tratative cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru asocierea cu doua mine de cupru din Romania – Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua.
Asocierea ar urma sa se faca pe o perioada de 15-20 de ani, valoarea asumata a investitiilor Cuprom fiind de 150 milioane de dolari. Cu aceasta ocazie, compania ar urma sa preia alti 350 de salariati la Moldova Noua si 450 la Abrud.
In prezent, cele doua mine sunt inchise, iar toti angajatii au fost disponibilizati cu plati compensatorii.
Cuprom este unicul producator de cupru electrolitic, sarma laminata, trefilata si conductoare emailata din Romania. Combinatul din Baia Mare are o productie anuala de 40.000 de tone de catozi. Fabrica din Zalau este unul dintre marii producatori de sarma de cupru din Europa, cu o capacitate anuala de 70.000 de tone. Cifra de afaceri a companiei pe 2006 este estimata la 200 milioane de dolari.
[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]