-0.8 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalAlegeri în Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova. Toți candidații ar fi...

Alegeri în Găgăuzia, regiune autonomă a Republicii Moldova. Toți candidații ar fi pro-ruși

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Toți cei opt candidați la funcția de guvernator al Găgăuziei, care este regiune autonomă a Republicii Moldova, par să fie pro-ruși.

Alegerile se desfășoară de-a lungul zilei de duminică, 30 aprilie 2023. Principalul scop al alegerilor este să desemneze guvernatorul (bașcanul). Actuala deținătoare a acestei funcții este Irina Vlah, aflată la putere din anul 2015, care acum este la finalul celui de-al doilea mandat. Ea nu mai candidează la funcția de bașcan. În ultimele luni, Irina Vlah susținuse integrarea Găgăuziei în UE, împreună cu Republica Moldova.

Actualii candidați la funcția de bașcan sunt Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun, Mihail Formuzal, Victor Petrov, Dmitrii Croitor, Serghei Cernev, Evghenia Guțul și Serghei Cimpoieș. Toți s-au remarcat prin mesaje favorabile Rusiei. Unul dintre candidați, Victor Petrov, este chiar susținut oficial de Rusia. Acum două săptămâni, un politician rus care dorea să vină să-l ajute pe Petrov în campania electorală a fost oprit să intre pe teritoriul Republicii Moldova.

Regiune autonomă a Republicii Moldova, cu trei limbi oficiale: găgăuză, română și rusă

În aceeași zi, 30 aprilie, au loc alegeri parțiale pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Numele oficial al acestei regiuni este Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia. Statutul de autonomie, în cadrul Republicii Moldova, i-a fost acordat în anul 1995. Limba găgăuză, una dintre cele trei limbi oficiale ale regiunii, este apropiată de limba turcă. Celelalte două limbi oficiale în UTA Găgăuzia sunt limba română și limba rusă.

Lideri de la Moscova insistă pentru accentuarea poziției de autonomie a Găgăuziei față de guvernul de la Chișinău. Această situație ar permite Moscovei să incite chiar la separarea Găgăuziei față de Republica Moldova, așa cum s-a întâmplat deja în cazul Transnistriei, chiar dacă, juridic, Transnistria face totuși parte din Republica Moldova.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă