Marca „Patrimoniul European” este o recunoaștere acordată de Uniunea Europeană clădirilor, documentelor, muzeelor, arhivelor, monumentelor sau evenimentelor care sunt văzute ca repere în crearea Europei de astăzi. Programul este gestionat de Comisia Europeană. România are două clădiri recunoscute ca patrimoniu comun european. De curând, Alin Nica, președintele CJ Timiș a fost ales în juriul acestui for.
“Astăzi am fost desemnat membru în juriul european pentru selectarea și monitorizarea siturilor care dețin „marca patrimoniului european”. Este o onoare să fiu parte a unei echipe europene de experți culturali care lucrează pentru Comisia Europeană și sper ca experiența dobândită în această calitate să poată fi valorificată în Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii.
Comisarul european recunoaște potențialul de patrimoniu european al județului Timiș
Mariya Gabriel, comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, căreia i-am prezentat inițiativele noastre, ne-a transmis tot sprijinul și încrederea că în următorii ani, Timișoara și Timișul vor reuși să își atingă potențialul,” a scris Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș pe pagina sa de facebook.
citește și: Prăpastia dintre fotbalul maghiar și cel românesc
Prin marca protejată se înțelege că UE acordă o atenție sporită unor sit-uri de patrimoniu. În lista European Heritage Lebel, apar și Memorialul de la Sighet și clădirea Comisiei Dunării din Deltă.
Timișul nu are încă un sit înscris.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!