-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăAmânarea majorării impozitelor pe proprietate: noul termen propus este 1 ianuarie 2026

Amânarea majorării impozitelor pe proprietate: noul termen propus este 1 ianuarie 2026

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Ministerul Finanțelor a propus o nouă amânare a majorării impozitelor pe proprietate, conform unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică. Astfel, aplicarea noii formule de calcul bazată pe grila notarială, care ar putea crește impozitele pe locuințe cu până la 50%, ar urma să intre în vigoare abia la 1 ianuarie 2026.

Inițial, reforma fiscală a fost adoptată în 2022, dar implementarea a fost amânată de mai multe ori până în prezent.

Ministerul Finanțelor a anunțat că beneficiază de asistență tehnică din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale pentru a realiza această reformă complexă.

Cele două instituții internaționale au subliniat că implementarea noilor măsuri implică coordonarea mai multor activități și dezvoltarea unui sistem informatic adecvat pentru aplicarea noilor modele de calcul.

Anterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că sistemul de evaluare a valorii de piață a imobilelor, pe baza căruia impozitele pe proprietate vor fi calculate, nu va fi finalizat până la finalul acestui an.

Cine ar urma să plătească taxe mai mari

Noua modalitate de impozitare ar putea duce la creșteri semnificative ale taxelor în orașele cu prețuri mari pe piața imobiliară, precum București, Cluj sau Constanța, dar ar putea aduce și scăderi în localitățile unde prețurile proprietăților sunt mai mici.

Amintim că reforma impozitării proprietăților a fost inițiată în 2022, ca parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și avea inițial termenul de implementare la 1 ianuarie 2023, fiind amânată ulterior de mai multe ori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă