Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare
Românii care retrag sume mari de bani de la bancomat, ar putea intra sub lupa ANAF, în cazul în care nu pot justifica proveniența fondurilor, avertizează Fiscul. În astfel de situații, ANAF are dreptul să aplice sancțiuni severe, inclusiv confiscarea până la 70% din suma retrasă, scrie b1tv.ro.
Conform legislației actuale, retragerile de numerar care depășesc echivalentul a 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare, deși nu există o sumă exactă stabilită oficial. Sumele mai mari de 3.000 de euro prezintă un risc crescut de investigație, autoritățile bancare fiind obligate să raporteze aceste tranzacții către ANAF, ca parte a măsurilor de prevenire a fraudelor fiscale. În cazul unui control, dacă persoana nu poate demonstra proveniența banilor, Fiscul poate confisca până la 70% din suma respectivă.
Majoritatea băncilor din România au stabilitate limite zilnice pentru retragerile de numerar, care se situează între 3.000 și 5.000 de lei, iar pentru sume mai mari, este necesară o aprobare prealabilă. Experții recomandă măsuri pentru a evita eventualele neplăceri:
- Limitați retragerile individuale: Sume de până la 3.000 de lei pe tranzacție sunt mai puțin susceptibile să atragă atenția autorităților.
- Documentați sursa fondurilor: Pentru retrageri mai mari de 1.000 de euro, păstrați documente care să justifice proveniența banilor.
- Planificați retragerile: Dacă aveți nevoie de o sumă, faceți mai multe retrageri mai mici, în zile diferite, pentru a reduce riscul controalelor.
ANAF colaborează cu instituțiile bancare pentru a identifica tranzacțiile suspecte și pentru a asigura respectarea legislației fiscale.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube