-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăPoliticăContribuții voluntare ale României la fondurile NATO - Peste 1 milion de...

Contribuții voluntare ale României la fondurile NATO – Peste 1 milion de dolari donați pentru apărarea Ucrainei, Moldovei, Georgiei și Iordaniei

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

România a pus umărul la contribuții privind fondurile NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei. Suma pe care țara noastră a donat-o se ridică la 1,4 milioane de dolari.

Bogdan Aurescu, Ministrul de externe, a transmis către Secretarul general NATO și omologii săi din statele menționate scrisori în care a informat despre decizia luată prin Hotărârea de Guvern 1175, care a stabilit redirecționarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata națională afgană, rămase neutilizate, notează digi24.ro.

„Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse, prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund), ale Republicii Moldova, prin contribuția de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova (Moldova Defense Capacity Building Trust Fund), precum și ale Georgiei, prin finanțarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei (Georgia – Defense Capacity Building Trust Fund), țări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina. Contribuția voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei (Jordan – Defense Capacity Building Trust Fund) va fi de până la 100.000 dolari”, conform sursei citate.

Ministerul face o precizare prin care transmite că această decizie s-a luat în baza priorităților de politică externă, precum și de securitate a României. De altfel, potrivit MAE se pare acest pas ajută și la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă