În prima jumătate a anului 2024, creșterea încasărilor din impozitul pe profit a atins 2,8 miliarde lei, însă 2,5 miliarde lei din această sumă provin din impozitele suplimentare aplicate pe cifra de afaceri a companiilor mari și pe profitul băncilor, conform datelor furnizate de ANAF și execuției bugetare din această perioadă.
Fără aceste impozite suplimentare, veniturile din impozitul pe profit ar fi rămas aproape neschimbate în prima jumătate a anului.
ANAF a raportat că impozitul minim pe cifra de afaceri a marilor contribuabili a generat 2,06 miliarde lei în primele șase luni ale anului.
La această sumă se adaugă 320 milioane lei din impozitul suplimentar pe profitul băncilor și 150 milioane lei din impozitele aplicate companiilor din sectorul petrol și gaze, totalizând 2,5 miliarde lei în plus la buget.
Cui se aplică impozitul minim pe cifra de afaceri
Impozitul minim pe cifra de afaceri, introdus de guvern în 2024, se aplică companiilor mari cu venituri de peste 50 milioane euro.
Acesta este de 1% din cifra de afaceri, după deducerea unor cheltuieli, cum ar fi investițiile. Dacă impozitul minim depășește impozitul pe profit de 16%, compania plătește impozitul minim.
În caz contrar, se aplică impozitul pe profit.