Crin Antonescu dă startul dezbaterilor pentru campania electorală pentru prezidențiale și explică de ce a revenit în politică, la sfârșitul anului 2024, într-o emisiune de la Antena 3.
„Această decizie din partea mea a fost un răspuns la solicitarea pe care liderii celor trei partide politice mi-au făcut-o. În general, acceptările și refuzurile mele nu presupun multe rugăminți, ci o propunere la care răspund cu „da” sau „nu”. A fost o decizie luată cu puțin timp pentru drămuirea ei, într-un moment în care criza din viața politică românească era și pentru mine evidentă. A fost o propunere surprinzătoare, căreia i-am dat un răspuns rapid, conștient că e o situație complicată și că e un rol foarte complicat.
Toți suntem tensionați, preocupați. Am dat un răspuns favorabil, pozitiv, pentru că pot face ceva pentru țara mea, pot asuma această candidatură și pot oferi ce am de oferit compatrioților mei.
Criza a cuprins toată societatea
Avem toate elementele unei crize politice, cu reverberații importante în toată societatea.
Este o criză, nu trebuie să mai căutăm alte cuvinte. E o criză nu doar pentru ca s-au anulat niște alegeri, nu doar pentru că această decizie produce o traumă. Nu-mi aduc aminte ca vreodată tensiunea să fie atât de mare, energii de tot felul mocnesc, energii de ură, de răzbunare, e ca o bubă, ca un abces.
Avem o criză la Palatul Cotroceni, privitor la rămânerea lui Iohannis acolo. E legală, are o legitimitate discutabilă și ar fi fost de dorit ca după ce noul Parlament s-a constituit, după ce s-a învestit un nou guvern, ca locul președintelui să fie ținut conform Constituției de președintele Senatului. Nu e singura problemă. Dacă tot a rămas președintele Iohannis nu funcționează măcar la nivelul comunicării publice de care cred că e mai mult nevoie ca oricând în această calitate. Guvernul e sub o presiune extraordinară, nu doar din cauza dificultăților bugetare, a avalanșei de suspiciuni publice care se revarsă asupra Guvenrului, unele nejustificate, pentru că de pildă Guvernul și forțele politice care îl compun sunt acuzate că ei au anulat alegerile. Guvernul mai are de dus și o altă dimensiune, unde președintele trebuia să joace un rol esențial, terenul de politică externă”, a explicat Crin Antonescu, întrebat de ce a revenit în politică.
Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României
Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena politică.
Fost olimpic la istorie, Crin Antonescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1985 și și-a început activitatea didactică în județul Vaslui.
După Revoluție, a devenit profesor la Tulcea și s-a implicat activ în viața politică, înscriindu-se în Partidul Național Liberal (PNL).
Cariera politică și ascensiunea în PNL
În 1992, Antonescu a devenit deputat PNL, funcție pe care a deținut-o în mai multe mandate. A fost ministru al tineretului și sportului între 1997-2000 și lider al grupului PNL din Camera Deputaților în 2005.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!