Curtea de Apel București a dat azi o hotărâre ce constituie o lovitură dată normelor care restricționau accesul oamenilor în diverse spații publice, precum și indirect pentru certificatul verde.
O instanță bucureșteană a decis interzicerea accesului persoanelor în mall-uri, săli de sport sau alte instituții, dacă prezintă un test negativ, este discriminatorie.
Magistrații au decis că toți românii care prezintă un test negativ să aibă aceleași drepturi ca vaccinații sau cei trecuți prin boală.
Din decizia instanței rezultă că, unde până acum accesul era permis doar cu certificat verde, care atesta vaccinarea, sau trecerea prin boală, acum se va putea intra doar cu un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.
Dacă decizia va fi confirmată la Înalta Curte, înseamnă că românii vor putea intra în mall-uri, magazine comerciale nealimentare, săli de fitness, sau vor putea participa la diferite evenimente, și dacă prezintă un test negativ recent, nu doar cu certificatul verde.
Avocatul Adrian Cuculis, a explicat la Antena 3, că această decizie va impacta viitoarele hotărâri ale Guvernului, pentru că îi pune explicit, în vedere, Executivului, să nu vină cu elemente de discriminare.
Decizia Curții obligă Guvernul, dacă dorește să prelungească starea de alertă, să aibă în vedere această situație cu testele PCR și să nu mai vină cu elemente discriminatorii.
Este prima dată când o instanță dă indicații Guvernului pentru viitoarele HG-uri. Decizia aceasta s-ar putea să strice planurile Guvernului și campania de vaccinare. Acea campanie de vaccinare comercială – pentru că foarte mulți s-au vaccinat nu pentru că au crezut neapărat, ci pentru a avea accesul în tot felul de instituții.
Vaccinarea propriu-zisă nu oprește transmisiunea virusului, ci doar că vei face o formă mai ușoară, dar nu-l asigură pe cel de lângă tine că nu va lua virusul de la tine. Asta ar trebui să fie optica, de-acum înainte.Este o decizie extraordinară, fabuloasă și conține două premiere, într-o singură decizie a instanței de judecată”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, conform r3media.ro.
În ceea ce privește proiectele de lege care urmăresc să impună certificatul verde la locul de muncă, avocatul explică faptul că această lege creează premisele pentru a fi declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională. În opinia lui Adrian Cuculis, legile din România pun responsabilitatea finanțării testării angajaților în seama angajatorilor și de acest lucru trebuie ținut cont.
Decizia dată marți la Curtea de Apel București, ce privește accesul cu certificatul verde, va obliga Guvernul să adopte o legislație nediscriminatorie
„Decizia Curții obligă Guvernul, dacă dorește să prelungească starea de alertă, să aibă în vedere această situație cu testele PCR și să nu mai vină cu elemente discriminatorii.
Este prima dată când o instanță dă indicații Guvernului pentru viitoarele HG-uri. Decizia aceasta s-ar putea să strice planurile Guvernului și campania de vaccinare. Acea campanie de vaccinare comercială – pentru că foarte mulți s-au vaccinat nu pentru că au crezut neapărat, ci pentru a avea accesul în tot felul de instituții.
Vaccinarea propriu-zisă nu oprește transmisiunea virusului, ci doar că vei face o formă mai ușoară, dar nu-l asigură pe cel de lângă tine că nu va lua virusul de la tine. Asta ar trebui să fie optica, de-acum înainte. Este o decizie extraordinară, fabuloasă și conține două premiere, într-o singură decizie a instanței de judecată”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3.
Instanţa a motivat decizia prin necesitatea respectării principiului nediscriminării pe criterii de vaccinare sau trecere prin boală”, a concluzionat avocatul.
Afirmațiile avocatului vin în contextul în care inițiatorul unuia dintre proiectele de lege privind instituirea certificatului verde la locul de muncă, președintele PNL Florin Cîțu, a admis că rolul acestui act este a de forța oamenii să se vaccineze.
Citiți România Liberă și pe Google News!