-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaExperiența militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: „Am oprit pentru...

Experiența militarilor ucraineni cu un lansator de rachete românesc: „Am oprit pentru că fierbea”

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Artileriștii din armata Ucrainei au vorbit, în permieră, despre experiența lor dobândită pe o armă românească pe care o folosesc în războiul contra Rusiei încă din 2023, potrivit stirileprotv.ro.

Artileriștii Brigăzii 118 Mecanizate din armata Ucrainei iau lecții de operare a sistemelor românești de rachete cu lansare multiplă APR-40 pentru a le putea folosi pe front.

APR-40 este un lansator de rachete românesc care folosește proiectile de tip sovietic de 122 mm. Utilizarea armei APR-40 pe front a devenit cunoscută pentru prima dată în mai 2023.

APR-40 este o copie românească licențiată a BM-21 Grad MRL, care a fost produsă de Aerostar în anii ’70 și ’80. Are aceeași unitate de artilerie, dar a primit un nou șasiu cu trei axe DAC 665T, notează publicația ucraineană Militarnyi, care citează postul TV 5 Kanal.

Se strică des

Un soldat care se autointitulează „Bolya” a declarat că MRL-ul său are aproximativ 40 de ani, astfel că acum este destul de uzat și se se strică des.

„Am condus această mașină 550 de kilometri și am oprit la fiecare 10 ore și am turnat în ea 10-15 litri de apă pentru că «fierbea», spune artileristul.

Potrivit lui „Bolya”, echipajul a primit MRL în stare nefuncțională, dar l-au reparat. De asemenea, el a menționat că partea de artilerie a instalației a fost foarte puțin folosită, așa că era în stare bună.

Artileristul a spus că echipajului său, deja bine coordonat, îi ia doar 1,5 minute pentru a efectua prima lovitură. Volata de 40 de rachete poate fi trasă în 30 de secunde.

România va face donații de arme către Ucraina

România va face donații de arme către Ucraina, din rezervele unor instituții ale sistemului național de apărare.

Această decizie va deveni posibilă printr-o modificare a legislației din România. Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență în acest sens. Viitorul act normativ va modifica Ordonanța de Guvern 122 / 1998. Ordonanța 122 reglementa “acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă