0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăFermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea amortiza costurile achizițiilor de terenuri.

În același timp, băncile și fondurile de investiții susțin că există potențial pentru dublarea expunerii financiare pe sectorul agricol, care ar putea ajunge la 70 de miliarde de lei, dar subliniază că lipsa de predictibilitate în agricultură este un obstacol major.

Accesul la creditare este unul foarte greu în România, chiar dacă în ultimii ani acesta s-a îmbunătăţit. Dar, per ansamblu, rămâne un proces greoi, caracterizat de un acces dificil, mai ales la bani ieftini şi rezonabili pentru fermierii din România şi, pe termen lung, pentru investiţii”, a declarat Alina Creţu, director executiv al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, pentru Ziarul Financiar.

Ea a atras atenția că multe ferme se confruntă cu probleme grave de solvabilitate și profitabilitate, în principal din cauza lipsei finanțării adecvate pentru investiții pe termen lung.

Răspunsul băncilor

Deși băncile au extins perioada de creditare pentru terenurile agricole de la 7 la 15 ani, iar unele instituții financiare îndeamnă fermierii să vadă împrumuturile ca un instrument de creștere, acestea semnalează că sectorul agricol rămâne expus riscurilor climatice și economice.

Percepția că „fiecare an este unul atipic” descurajează investițiile semnificative.

În acest context, fermierii insistă asupra necesității unor împrumuturi mai accesibile și flexibile, considerate esențiale pentru dezvoltarea și stabilitatea sectorului agricol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă