Dr. Robert Redfield, fost director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), a declarat miercuri (8 martie) în timpul unei audieri a subcomisiei House Select pentru pandemia de coronavirus despre „Investigarea originilor COVID-19” că virusul mortal „mai mult decât probabil a fost rezultatul unei scurgeri accidentale de laborator decât rezultatul unui eveniment de scurgere naturală.”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lucrează în continuare pentru a identifica originile pandemiei de COVID-19, a declarat directorul său general săptămâna trecută, după ce s-a raportat că o agenție americană a evaluat că pandemia a fost probabil cauzată de o scurgere din laboratorul chinez, potrivit Reuters.
COVID-19 este foarte probabil rezultatul unei scurgeri din laborator, iar acest lucru se va investiga în continuare
Jamie Metzl, un membru senior al Consiliului Atlantic care a fost invitat să depună mărturie la audierea de miercuri, a declarat că „nu poate exista nicio îndoială că originea virusului legată de activitatea cercetare rămâne o posibilitate foarte serioasă”.
„ Nu există nicio urmă care să demonstreze o ipoteză că originea ar fi în laborator, dar numărul tot mai mare de dovezi circumstanțiale sugerează o urmă care, cel puțin, este caldă la atingere”, a spus Metzl.
OMS va face totul pentru a afla originea COVID-19, promite Tedros
„Vrem să cunoaştem originea şi vom face totul pentru a o cunoaşte”, a promis Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cărui agenţie speră să trimită în scurt timp o echipă ştiinţifică internaţională în regiunea chineză Wuhan, considerată locul de naştere al pandemiei, scrie AFP, preluat de Agerpres.
„Nu există nimic de ascuns”, a dat el asigurări.
„Poziţia OMS este foarte, foarte clară: trebuie să cunoaştem originea acestui virus, pentru că aceasta ne poate ajuta să prevenim viitoare epidemii”, a afirmat el, subliniind că este vorba despre o „chestiune tehnică” şi regretând că unii au „politizat-o”.
Echipa internaţională formată dintr-o duzină de oameni de ştiinţă în diferite domenii de competenţă are ca misiune să identifice originile virusului şi modul în care acesta s-a transmis la om. Echipa nu a putut deocamdată să se deplaseze în China, unde noul coronavirus a fost depistat pentru prima oară la sfârşitul lui 2019, însă acest lucru urmează să se întâmple.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!