-0.3 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieEconomie internăGuvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a avansat cu doar 0,7%. Aceasta este cea mai optimistă estimare, în contrast cu prognozele mult mai rezervate venite din partea altor instituții.

Cele mai pesimiste scenarii prevăd o creștere economică de puțin peste 1% în 2024, reflectând o economie care a performat mult sub așteptări în prima jumătate a anului.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit drastic în jos estimarea sa pentru România, de la 3,2% la 1,4%, o ajustare semnificativă față de începutul anului.

De asemenea, toate băncile din România care au emis prognoze la acest moment prevăd o creștere sub 2% pentru 2024, cu cea mai pesimistă estimare venind de la Libra Bank, care anticipează un avans de doar 1,2%.

La începutul anului, estimările medii ale analiștilor și instituțiilor internaționale indicau o creștere de 3%, sugerând o accelerare față de avansul de 2% din 2023.

Analiștii locali erau mai rezervați, cu prognoze între 2,5% și 3%, în timp ce guvernul și unele instituții internaționale anticipau chiar o creștere de până la 3,4%, pe baza căreia guvernul Ciolacu și-a construit bugetul.

Cu toate acestea, datele economice din teren au contrazis aceste așteptări.

În primul trimestru din 2024, economia aproape a stagnat, iar în al doilea trimestru a crescut cu doar 0,8%, determinând o revizuire drastică a prognozelor.

Sectoare precum IT-ul au stagnat, industria a înregistrat scăderi, iar, în afară de consum, majoritatea sectoarelor economice sunt într-o stare de avarie, forțând analiștii să reducă estimările de creștere economică, în multe cazuri la jumătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă