-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăEconomiePreviziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21%...

Previziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21% în 2026

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, afirmă că în Planul fiscal se vede „o majorare ciudată” la TVA, începând din 2026.

Planul Fiscal Structural pe Termen Mediu al României indică majorarea cotei unice la 16% din 2025, de la 10% în prezent, şi a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 21% începând din anul 2026, a declarat pentru Agerpres Gabriel Biriş, specialist în fiscalitate.

„Suntem într-o situaţie foarte delicată, noi, contribuabilii care trebuie să suportăm orice modificări ale legislaţiei fiscale, pentru că nu ştim la ce să ne aşteptăm. Niciunul dintre partidele principale nu a venit cu nişte măsuri concrete. Vorbesc doar de generalităţi: vom reduce cheltuieli, vom îmbunătăţi colectarea, vom reduce deficitul”, spune analistul.

Biriș afirmă că momentul de faţă este foarte greu de speculat. „Este posibil să terminăm anul cu un deficit spre 8%, ceea ce înseamnă că discuţiile de acum de la Bruxelles, o scădere graduală a deficitului pe 7 ani, cu 0,7% pe an, ar putea să genereze o nevoie de ajustare mai mare în 2025 şi discuţia pe care o putem avea este, dacă poate fi făcută doar prin creşterea unor taxe. O ajustare a deficitului cu 0,7% din PIB şi chiar de peste 1% din PIB poate fi extrem de uşor făcută fără nicio creştere de taxe”, a mai precizat Gabriel Biriş.


„Dacă ne uităm în materialul apărut în presă şi care nu este unul oficial, pentru că nu a fost asumat, este un pic şocant faptul că avem o majorare de la 2,8% la 4% din PIB, adică de 1,2% din PIB, respectiv o creştere de venit de 40% la impozitul pe salarii şi venit. Oare să se pregătească să majoreze cota unică? Pentru că eu nu cred că au capacitatea să introducă o cotă progresivă de la anul. Eu cred că asta devine teama principală, creşterea impozitului pe venit. Să nu uităm că până în 2017 am avut 16%”, a explicat Gabriel Biriş.

În acest context, Biriş susţine că ne putem aştepta la creşterea cotei unice la 16% din 2025 şi la majorarea TVA la 21% din 2026, iar impactul acestor două măsuri va fi simţit în special pe consum. Efectul se va simţi în special la oamenii cu venituri mici şi medii, însă mai puţin la cei cu venituri mari, apreciază acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă