0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieImobiliareModificări legislative pentru agenții imobiliari: Măsuri sporite de cunoaștere a clientelei în...

Modificări legislative pentru agenții imobiliari: Măsuri sporite de cunoaștere a clientelei în tranzacții

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Proiectul de lege care reglementează măsuri suplimentare pentru agenții imobiliari va fi dezbătut de Parlament în procedură de urgență, dar agenții atrag atenția asupra posibilelor efecte negative.

Un proiect de lege aprobat de Guvern pe 19 decembrie 2024 prevede că agenții imobiliari vor trebui să aplice măsuri sporite de cunoaștere a clientelei pentru ambele părți implicate în tranzacțiile imobiliare – cumpărător și vânzător.

Legea face parte dintr-o serie de modificări destinate să alinieze legislația națională cu recomandările Comitetului Moneyval – Consiliul Europei pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

Agenții imobiliari, care au rolul de intermediari în tranzacțiile imobiliare, au cerut clarificări din partea autorităților legale. Aceștia subliniază că în forma actuală, proiectul de lege ar putea descuraja tranzacțiile imobiliare, iar cerințele de verificare a provenienței banilor ar putea genera suspiciuni din partea clienților.

În plus, agenții imobiliari consideră că nu toată responsabilitatea ar trebui să le revină lor, având în vedere că notarile și băncile sunt deja implicate activ în tranzacțiile de acest tip.

Modificări semnificative și reacția agenților imobiliari

Printre modificările propuse, se numără și obligarea furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și casele de schimb valutar să aplice măsuri suplimentare de cunoaștere a clientelei pentru tranzacțiile de minimum 2.000 de euro. De asemenea, măsurile se aplică și persoanelor expuse politic (PEP).

Cristina Pisaltu, Președinte al Patronatului Agenților Imobiliari din România (PAIR), a exprimat susținerea pentru eforturile legale care vizează securitatea tranzacțiilor, însă a subliniat necesitatea unei reglementări clare și funcționale, potrivit Termene.ro:

”Agenții imobiliari reprezintă o verigă de legătură opțională între vânzător și cumpărător, spre deosebire de notari sau bănci și deși legislația românească le conferă autoritatea de a solicita informații legate de proveniența sumelor utilizate în cadrul tranzacției, acest demers nu stârnește decât suspiciune. Legea stabilește pragul de 10.000 de euro ca obligație de derulare prin bancă, ceea ce transferă responsabilitatea spre o autoritate cu instrumente complexe de trasabilitate. Majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor imobiliare depășește limita de numerar”.

Necesarul de clarificări în aplicarea măsurilor

Măsurile suplimentare de cunoaștere a clientelei, conform Legii nr. 129/2019, se aplică în cazuri specifice, cum ar fi relațiile cu persoane din țări cu risc mare în prevenirea spălării banilor sau tranzacțiile care implică persoane expuse public.

În acest context, agenții imobiliari consideră că aplicarea acestor măsuri la toate tranzacțiile ar putea crea un climat de neîncredere și suspiciune între clienți și agenții imobiliari.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă