-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalNorvegia: Crește sprijinul pentru aderarea la UE, dar majoritatea rămâne împotrivă

Norvegia: Crește sprijinul pentru aderarea la UE, dar majoritatea rămâne împotrivă

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Locuitorii Norvegiei, stat cu al 15-lea cel mai mare PIB din Europa și principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene, încep să privească tot mai favorabil ideea aderării la blocul comunitar, chiar dacă majoritatea se menține împotrivă, potrivit unui sondaj citat de Reuters.

Datele publicate miercuri, în contextul împlinirii a 30 de ani de la ultimul referendum pe această temă, arată că 46,7% dintre norvegieni se opun aderării la UE, 34,9% susțin intrarea țării în blocul comunitar, iar 18,4% sunt indeciși, conform unui sondaj Sentio realizat pentru cotidianul Nationen.

Norvegia a respins aderarea la UE în două referendumuri anterioare, în 1972 și în 1994. În prezent, țara este membră a Spațiului Economic European (SEE), beneficiind de libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor, fără a avea drept de vot în deciziile UE.

Sprijinul pentru aderare, în creștere

Deși majoritatea norvegienilor continuă să respingă ideea apartenenței la UE, opoziția a scăzut semnificativ. În 2016, peste 70% dintre respondenți se opuneau intrării în Uniune, iar acum procentul este cel mai scăzut din 2009. Sprijinul pentru aderare a crescut cu aproape 15% în ultimul deceniu.

Jurnalistul Kjetil Alstadheim, autor al cărții „Toată lumea a greșit: Despre Norvegia ca națiune a UE”, explică această schimbare prin efectul perioadelor de criză, care îi determină pe norvegieni să vadă avantajele apartenenței la UE. „Un război comercial, o pandemie de gripă aviară și alte șocuri similare ar putea schimba radical opiniile publice”, a declarat acesta pentru Nationen.

Norvegia, cu o economie stabilă și beneficii din SEE, continuă să oscileze între avantajele statutului actual și atracția unui loc la masa deciziilor europene.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă