Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%) consideră că situația economică se va înrăutăți, o creștere cu 7 puncte procentuale față de 2023.
Potrivit EY Consumer Index România 2024, 59% dintre respondenți se declară extrem de îngrijorați de conflicte și războaie externe, în timp ce 56% sunt preocupați de creșterea costurilor pentru energie electrică, gaz și apă.
Alte îngrijorări includ accesul la servicii medicale de calitate (54%) și posibilitatea de a găsi un loc de muncă (52%).
„Așteptările privind creșterile de taxe și impozite, inflația în ascensiune și deficitul bugetar contribuie la un climat tot mai îngrijorător. Toate acestea, coroborate cu tensiunile unui an electoral, explică pesimismul accentuat resimțit de români”, a declarat pentru Ziarul Financiar Georgiana Iancu, Partener EY România.
Generația tânără, cea mai preocupată de costul vieții și locuințe
Sondajul evidențiază că tinerii între 18 și 24 de ani sunt extrem de îngrijorați de rezultatul alegerilor politice (81%) și de creșterea costului vieții (83%).
Majoritatea tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani consideră dificilă achiziționarea unei locuințe fără sprijin financiar.
Românii manifestă o atenție sporită pentru reducerea risipei de alimente, procentul celor care adoptă acest comportament crescând la 89% în 2024, față de 80% în 2023. Alte tendințe includ preferința pentru repararea obiectelor în locul înlocuirii lor (58%) și o mai mică importanță acordată mărcilor (39%).
Accesoriile de modă (68%), electronicele (59%) și gadgeturile (58%) sunt principalele categorii vizate pentru economisire. Cu toate acestea, respondenții anticipează cheltuieli mai mari pentru energie (57%), vacanțe și sărbători (41%), precum și pentru activități recreative (27%).
Tendințe de consum distincte între generații
Tinerii sub 30 de ani prioritizează economisirea, în timp ce persoanele de peste 51 de ani își ajustează consumul în funcție de nevoi.
În ciuda dorinței generale de reducere a cheltuielilor, creșterea prețurilor la energie, alimente și îmbrăcăminte-încălțăminte rămâne o provocare pentru consumatori.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!