4.1 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăSocialJustițiePetre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Fostul premier a fost chemat în instanță, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat

Fostul premier Petre Roman s-a prezentat, miercuri dimineață, la Parchetul General, pentru a fi audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Potrivit unor surse judiciare, Roman a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat. Tot astăzi, Gelu-Voican Voiculescu, fost vicepremier, a fost citat pentru același motiv.

La intrarea în sediul Parchetului General, Petre Roman a respins acuzațiile aduse, calificându-le drept „profund nedrepte”. „Ce interes aveam eu, profesor și cercetător, să organizez o represiune? Nu există nicio dovadă că aș fi fost implicat în aducerea minerilor. Implicarea evidentă a fost a oamenilor fostei Securități,” a declarat fostul premier.

Dosarul, care vizează violențele împotriva manifestanților din Piața Universității, a cunoscut numeroase întorsături juridice. În decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, anulând toate probele strânse anterior pe motiv de nelegalitate, scrie Agerpres.

În acest dosar sunt urmăriți penal fostul președinte Ion Iliescu, fostul director SRI, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, precum și foști generali și oficiali. Procurorii susțin că, în zilele de 11-13 iunie 1990, autoritățile au declanșat un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității, folosind forțe de ordine, unități militare și peste 10.000 de mineri și muncitori aduși din întreaga țară.

Consecințele au fost tragice. Patru persoane au fost împușcate mortal, 2 persoane violate, 1.388 de persoane vătămate fizic sau psihic și 1.250 de persoane reținute ilegal.

Procurorii acuză că ordinul pentru intervenție a fost dat de Ion Iliescu, fost președinte al României, implicând inclusiv mobilizarea muncitorilor din marile întreprinderi bucureștene.

Dosarul Mineriadei rămâne unul dintre cele mai controversate cazuri din istoria postdecembristă a României, fiind considerat un simbol al tranziției tensionate către democrație. Ancheta continuă să genereze dezbateri, în timp ce victimele și familiile acestora așteaptă dreptate, la peste trei decenii de la evenimente.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă