0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalRandamentele obligațiunilor suverane chineze, la niveluri similare crizei financiare globale

Randamentele obligațiunilor suverane chineze, la niveluri similare crizei financiare globale

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Randamentele obligațiunilor suverane pe un an din China au coborât la 0,92% vineri, marcând cel mai redus nivel din 2009, în timp ce obligațiunile pe 10 ani au scăzut la 1,74%. Evoluția reflectă îngrijorările pieței legate de cererea internă slabă și întărește speculațiile privind noi măsuri de relaxare monetară în 2025, conform Financial Times.

Banca Populară a Chinei (PBoC) a menținut ratele prime pentru împrumuturi pe un an și cinci ani neschimbate, amplificând așteptările privind viitoare reduceri de dobândă.

Rata repo inversă pe șapte zile rămâne la 1,5%, iar guvernul promite măsuri suplimentare pentru a stimula consumul intern și a menține lichiditatea pe piață.

Datele economice din noiembrie au alimentat cererea pentru obligațiuni, vânzările cu amănuntul fiind sub așteptări, iar importurile înregistrând o scădere accentuată.

Economia are nevoie de stimulente suplimentare, spun experții

Wei Li, manager de portofoliu la BNP Paribas Asset Management, a observat că „deși economia internă necesită sprijin suplimentar, măsurile recente de stimulare încep să-și arate efectele.”

El a explicat că cererea crescută de obligațiuni, specifică sfârșitului de an, a contribuit la scăderea randamentelor.

China a adoptat recent prima relaxare monetară din ultimii 14 ani, guvernul reiterând angajamentul de a susține economia în 2025.

Reducerea ratelor rezervelor obligatorii ale băncilor și a dobânzilor face parte dintr-o strategie menită să mențină lichiditatea pe piață și să sprijine creșterea economică.

Randamentele reduse ale obligațiunilor, considerate de analiști un indicator al așteptărilor economice, sugerează o perspectivă negativă pentru economia Chinei.

De la începutul anului, randamentele au scăzut constant, pe fondul creșterii investițiilor în obligațiuni de trezorerie de către băncile mai mici și companiile de asigurări.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă