0.5 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăSocialEvenimentRomânia, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere...

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen

România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii, în Spaţiul Schengen terestru, după ce Consiliul JAI al Uniunii Europene a decis, în 12 decembrie 2024, eliminarea controalelor la frontierele interne terestre. Decizia marchează o etapă istorică pentru cele două ţări, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen.

Eliminarea controalelor sistematice de la frontierele cu Ungaria şi Bulgaria aduce un beneficiu major pentru călătorii care nu vor mai trebui să oprească pentru verificarea documentelor. Totuşi, autorităţile reamintesc că actele de identitate trebuie să fie întotdeauna la îndemână, întrucât controalele aleatorii vor continua timp de cel puţin şase luni, pentru prevenirea migraţiei ilegale şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.

Guvernul României a aprobat închiderea a 39 de puncte de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria. Personalul implicat în activităţile de control va fi redistribuit, iar Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNAIR) va menţine activitatea comercială pentru emiterea de roviniete şi autorizaţii speciale de transport doar pe sensul de intrare în ţară.

Punctele de trecere a frontierei unde controalele au fost eliminate includ:

  • La graniţa cu Bulgaria: 11 puncte rutiere, 3 feroviare şi 7 portuare
  • La graniţa cu Ungaria: 12 puncte rutiere, 5 feroviare şi 2 portuare pe Dunărea interioară

Şeful Poliţiei de Frontieră, Alexandra Găvan, a subliniat că noul regim de călătorie va permite libertatea de circulaţie pentru toate persoanele, dar poliţiştii vor continua să efectueze controale aleatorii pentru a asigura securitatea frontierei.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a descris aderarea completă a României la Schengen drept un moment istoric, menţionând că ţara va continua să investească în tehnologii avansate, pentru gestionarea eficientă a graniţelor externe.

Mediul de afaceri a primit cu entuziasm decizia. Asociaţia Patronală Resto Constanţa estimează o creştere economică de până la 2% din PIB în 2025, cu beneficii majore pentru transporturi, turism şi agricultură, scrie news.ro. Şi Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră evenimentul o oportunitate istorică, deşi subliniază că este necesară relocarea activităţilor de control, pentru reducerea semnificativă a timpilor de aşteptare la frontieră.

Germania, membră Schengen, a anunţat prelungirea controalelor la propriile frontiere până în 2027, invocând preocupări legate de migraţie şi securitate. Această decizie, deşi permisă în circumstanţe excepţionale, contrastează cu principiile libertăţii de circulaţie garantate de spaţiul Schengen.

Consiliul de Miniștri de la Sofia a adoptat, pe 19 decembrie 2024, o decizie privind introducerea temporară a controalelor la frontiera internă bulgaro-română și suspendarea punctelor de trecere la frontierele interne bulgaro-română și bulgaro-greacă, o decizie prealabilă aderării propriu-zise la Schengen cu granițele terestre, care a fost convenită cu România, Ungaria și Austria, la 22 noiembrie, la Budapesta. Potrivit Guvernului de la Sofia, controalele vor fi introduse la frontiera bulgaro-română timp de șase luni, cu începere de la 1 ianuarie 2025, informează agenția BTA.

Statele membre Schengen sunt: ​​Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein, ultimele patru țări nefiind și membre ale Uniunii Europene.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă