-0.3 C
București
miercuri, 5 februarie 2025
AcasăEconomieRomânia, pe locul șapte în UE la valoarea producției agricole, în contextul...

România, pe locul șapte în UE la valoarea producției agricole, în contextul unui declin la nivel european

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

România, alături de alte șase țări, a contribuit la 76,5% din valoarea agricolă totală a producției în UE

Valoarea producției agricole a Uniunii Europene a scăzut în 2023, cu 1,5% față de anul precedent, ajungând la 537,1 miliarde de euro, conform datelor Eurostat, publicate miercuri. Totuși, România se numără printre cele 10 țări membre ale UE care au înregistrat o creștere a valorii producției agricole în 2023, în contrast cu tendința generală de scădere, de pe continent.

Scăderea la nivelul UE a pus capăt unei creșteri continue a producției agricole, începută în 2010. Acum vorbim despre reduceri ale volumului de producție (minus 2,3%) și o ușoară creștere a prețurilor nominale ale bunurilor și serviciilor agricole (+ 0,8%), scrie Agerpres.

România, alături de țări precum Ungaria, Slovacia, Franța și Belgia, a reușit să crească valoarea producției agricole, ocupând locul șapte în UE cu o valoare totală de 22,2 miliarde de euro. Cele mai mari creșteri anuale au fost înregistrate în Ungaria (+26%) și Slovacia (+12%).

La nivelul Uniunii, producția agricolă a fost dominată de culturi agricole (51% din valoare, 273,6 miliarde de euro, în scădere cu 6% față de 2022) și sectorul creșterii animalelor (39,9% din valoare, 214,3 miliarde de euro, în creștere cu 2%). Patru state membre, Franța, Germania, Italia și Spania, au realizat 57,8% din valoarea totală a producției agricole europene.

România, alături de alte șase țări, a contribuit la 76,5% din valoarea agricolă totală a producției a Uniunii în 2023, consolidându-și rolul de contributor important în agricultura europeană, potrivit Eurostat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă