-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăInternaționalStare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu...

Stare de urgență decretată în Crimeea: Mai multe plaje din Sevastopol, cu urme de petrol

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Oficialii instalați de Rusia în Crimeea au declarat un regim de urgență în Sevastopol, cel mai mare oraș al peninsulei, după descoperirea unor urme de petrol pe patru plaje din regiune.

Mikhail Razvozhaev, guvernatorul regional al Crimeei, a anunțat pe Telegram că autoritățile și voluntarii au eliminat rapid petrolul, subliniind că nu există o poluare în masă a coastei.

Incidentul este legat de o deversare de păcură care a avut loc acum aproape trei săptămâni în Strâmtoarea Kerch, unde două petroliere au fost avariate de o furtună.

Situația în regiunea Krasnodar

În paralel, regiunea Krasnodar din sudul Rusiei continuă să se confrunte cu efectele dezastrului ecologic.

Guvernatorul Veniamin Kondratiev a declarat că aproape 7.000 de persoane sunt implicate în curățarea poluării, iar până acum s-au îndepărtat peste 96.000 de tone de nisip și sol contaminat.

Autoritățile estimează că până la 200.000 de tone ar fi fost afectate de păcură.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat situația drept un „dezastru ecologic” de proporții.

Strâmtoarea Kerch, punct strategic și sensibil

Strâmtoarea Kerch, care leagă Marea Azov de Marea Neagră, este o rută maritimă globală esențială și un punct de tensiune între Rusia și Ucraina. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, regiunea a devenit un simbol al conflictului geopolitic.

Într-o declarație, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a catalogat deversarea drept un „dezastru ecologic la scară largă” și a cerut sancțiuni suplimentare împotriva navelor petroliere rusești implicate.

Specialiștii atrag atenția că deversările de păcură, un produs petrolier greu și de calitate scăzută, pot avea consecințe devastatoare pentru ecosistemele marine și costiere.

Urmărește România Liberă pe Google NewsLinkedinTwitterFacebook și Youtube.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă