Coober Pedy, cunoscut la nivel național și internațional drept „Capitala mondială a opalului” are o populație de aproximativ 2.000 de persoane. Este situat la 850 km nord de Adelaide și la 680 km sud de Alice Springs pe autostrada Stuart. Aproximativ 60% dintre locuitorii săi trăiesc sub pământ, scrie BBC.
Orașul australian Coober Pedy nu este pentru cei slabi de inimă. Este situat în interiorul îndepărtat al țării și este de obicei acoperit cu un praf roșu de la minele locale de opal. Dar, decât să se mute într-un climat mai răcoros și mai primitor, locuitorii au devenit creativi, construind o comunitate subterană în vechile mine. Aceștia au creat totul – de la case săpate până la biserici. Astăzi, aproximativ 60% din cei 3.500 de localnici din Coober Pedy locuiesc în subteran.
Originile orașului Coober Pedy
Acum aproximativ 100 de ani, un adolescent a descoperit o bucată de opal în zonă. De acolo, minerii au venit în regiune și, curând, s-a născut orașul Coober Pedy – cea mai mare sursă de opal din lume. În perioada de glorie din anii 1970 și 1980, orașul găzduia mai mult de 1.000 de mineri. Astăzi, mai există în jur de 100.
În ultimul timp, însă, orașul subteran a atras atenția din alt motiv: Proiectul său de energie hibridă. Utilizând vremea însorită și cu vânt din zonă, centrala de energie regenerabilă a Coober Pedy generează 70% din energia necesară pentru alimentarea orașului.