Puteţi avea o bucătărie proaspătă de sărbători folosind metode tradiţionale de curăţare pe bază de substanţe naturale care au o eficienţă deosebită. Detergenţii din comerţ ce conţin substanţe chimice dăunătoare pot fi înlocuiţi cu trucuri din bătrâni, cu substanţe la îndemână, nelipsite din nicio bucătărie, cum este bicarbonatul de sodiu, şi cu produse luate direct din natură, precum lămâia.
Podeaua poate fi curăţată folosind un amestec de apă şi oţet. Tot cu ajutorul acestei formule magice, pardoselile din ceramică nelustruite îşi recapătă aspectul natural, în timp ce, pentru acoperirilor din piatră, puteţi folosi o soluţie obţinută dintr-un litru de apă şi două linguri de sodă.
Mirosurile neplăcute din frigidere vor dispărea dacă veţi plasa în spatele grătarelor un plic de bicarbonat de sodiu, o lămâie tăiată în bucăţi sau zaţ proaspăt.
Pentru a curăţa petele de la exterior de la maşina de spălat vase, înmuiaţi o lavetă într-o soluţie de apă cu bicarbonat de sodiu şi freacaţi uşor. Dacă interiorul reţine mirosuri, puneţi trei linguri de bicarbonat de sodiu în maşină şi lasaţi-le peste noapte
Lemnul şi plasticul absorb mirosurile şi reţin bacteriile. Stoarceţi într-un bol cu apă o lămâie şi puneţi tocătoarele la înmuiat peste noapte. Dimineaţa vor fi curate şi dezinfectate. Având proprietăţi antiseptice, lămâia este de mare ajutor în dezinfectarea diverselor suprafeţe şi în împrospătarea aerului. Ba mai mult, cu ajutorul ei puteţi îndepărta petele de grăsime de pe cratiţe, aragaz, blatul de lucru şi chiar de pe podea. Tot ce trebuie să faceţi e să presăraţi puţină sare pe interiorul cojilor stoarse, să ştergeţi delicat suprafeţele murdare, iar apoi să le lustruiţi cu un prosop.