O pădure formată din 20.000 de arbori este replantată într-o zonă defrișată din Munții Făgăraș.
Lucrarea s-a realizat pe o suprafață de cinci hectare, cu sprijinul companiei Zentiva România.
Compania a început în 2019 acțiunea de reîmpădurire. Cea mai recentă plantare s-a desfășurat în zona Dobrogeanu, care fusese afectată de tăieri la ras și incendii. Această zonă este introdusă într-o acțiune amplă de intervenție și reabilitare de către Fundația Conservation Carpathia.
„Anul acesta sărbătorim 60 de ani de activitate în România. Înțelegem reziliența în timp, nevoia de continuitate, de resurse, perspectiva de a gândi și de a planifica pe termen lung. Implicarea Zentiva în protejarea mediului confirmă angajamentul nostru pentru România și pentru viață, de care trebuie să ne îngrijim astăzi cu gândul la viitor, într-un mod responsabil și sustenabil”, a declarat Simona Cocoș, Director General ZENTIVA România și Republica Moldova.
Compania își menține angajamentul pentru mediu prin acțiuni de reabilitate a zonelor defrișate. În anul 2022 s-a ajuns la 47.000 de arbori plantați în ariile vulnerabile din Munții Făgăraș. Cu sprijinul Zentiva, Conservation Carpathia a plantat până acum o pepinieră diversă. Ea este formată din puieți considerați fără valoare comercială, dar foarte importanți pentru biodiversitate. Aceștia sunt din speciile fag, brad, molid, paltin, ulm și scoruș.
Puieții sunt monitorizați cel puțin cinci ani
După plantare, este foarte importantă acțiunea prin care copăceii noi sunt urmăriți și îngrijiți, minim cinci ani. Astfel li se asigură o dezvoltare corespunzătoare. După plantarea efectivă, în fiecare toamnă este tăiată iarba din jurul pomilor plantați în sezoanele anterioare, pentru a nu risca să fie sufocați iarna sub greutatea zăpezii și vara datorită vegetației din jur.
În anii următori se revine în zonele reîmpădurite și se monitorizează succesul activității. Acolo unde puieții s-au uscat se fac completări cu alți puieți. Acest ciclu este repetat, în medie, 5 ani post-plantare. Ulterior, mica pădure este suficient de puternică încât să supraviețuiască fără ajutor.
O zonă defrișată are nevoie de șapte ani pentru a redeveni pădure
„Dacă este să gândim matematic, o nouă pădure, de la stadiul de sămânță până când este suficient de puternică să se descurce singură are nevoie de lucrări timp de minim 7 ani. Doi-trei ani pentru creșterea puietului și alți 4-5 ani de îngrijire în munte, post plantare. Nu plantăm orice fel de arbori, pentru că nu avem un interes economic, scopul este să creăm o nouă pădure naturală, mai rezistentă la impactul schimbărilor climatice și la atacurile dăunătorilor. În 10 ani de reconstrucție ecologică Fundația Conservation Carpathia a plantat fag, molid, brad, anin, frasin, ulm, paltin, scoruș sau tisa. Susținerea partenerilor noștri ne permite să ne îndeplinim misiunea de a vedea reparate dezastre ecologice din trecut, în munții Făgăraș”, a declarat Mihai Zotta, director conservare Fundația Conservation Carpathia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!