-0.3 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăOp & EdOpiniiProfesorii nu mai acceptă umilința din partea coaliției

Profesorii nu mai acceptă umilința din partea coaliției

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Coaliția de guvernare a crezut că mai reușește încă o dată să le râdă în nas profesorilor, aruncându-le două vouchere de câte 1.000 și 1.500 de lei – chiar de numai 500 de lei, pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ – despre care, oricum, azi se poate spune că se dau și, mâine, se renunță la ele.

Guvernul are foarte multe antecedente în acest sens.

Ei bine, speranțele lui Nicolae Ciucă de a încheia criza din învățământ până la demisia sa din funcția de premier au fost năruite, printr-un “NU” categoric al angajaților din sistem (nu neapărat membrii de sindicat).

Cu siguranță, guvernanții mai au pregătite două gloanțe, ca să pună capăt crizei, dar le e greu să umble la bugete, chiar în prag de an electoral.

E nevoie ca banii ce ar putea fi destinați Educației să meargă pe alte drumuri, pentru a se întoarce ca finanțare pentru campaniile electorale.

Aceste vouchere, de care vorbesc Budăi și Câciu ar trebui acordate oricum, dacă se dorește ca profesorul din România să aibă o imagine adecvată.

Pe lângă salarii decente, normal că trebuie să le dai și bani pentru materiale didactice și pentru ținută.

Educația este un serviciu public vital pentru societate și, la fel cum statul cumpără uniforme pentru polițiști, jandarmi etc., așa trebuie să asigure și ținuta profesorului, dacă se dorește să scăpăm de haosul din școli.

Da. E nevoie de vouchere, chiar mai multe decât cele propuse de guvernanți.

Minimum unul în plus.

Dar să nu amestecăm aceste lucruri cu salariile.

De peste trei decenii, profesorii și, în unele cazuri, și părinții, scot bani din propriile buzunare pentru mateiaile didactice necesare unui acr de predare eficient.

P.S. Foarte mulți profesori, mai ales în preuniversitar, din cauza lipsei de personal auxiliar, înainte de prima zi de școală, an de an, se transformă și în zugravi și în îngrijitori, ca să-i poată primi pe elevi într-un mediu corespunzător.

Nimeni nu le plătește această muncă.

Citește și:

NU  spus din stradă de profesori către Guvern. FOTO

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă