Camelia Bogdan, judecătoarea care a devenit celebră după ce l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, se poate întoarce în magistratură, a decis, ieri, definitiv, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Curtea a admis recursul judecătoarei și a anulat, astfel, decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 8 februarie, prin care Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură. Instanța supremă a mai hotărât ca judecătoarea să fie totuși sancționată disciplinar, prin mutarea, pe o perioadă de 6 luni, de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Târgu Mureș, începând cu data de 15 ianuarie 2018.
Doi din cei cinci judecători ai completului, Rodica Susanu şi Cristian Daniel Oana, au făcut opinie separată, în sensul admiterii recursului declarat de Camelia Bogdan şi anularea deciziei CSM, fără mutarea disciplinară, potrivit Agerpres.
Explicațiile -judecătoarei
Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Motivul excluderii l-a constituit faptul că judecătoarea Camelia Bogdan s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar de prevenire a fraudei şi corupţiei funcţionarilor APIA, instituţie subor-donată Ministeru-lui Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA, arată Agerpres.
De cealaltă parte, Camelia Bogdan a susţinut atunci că a primit de la ANI un răspuns conform căruia participarea sa în calitate de lector la cursurile organizate în anul 2014 pentru funcţionarii APIA „nu este de natură să genereze situaţie de incompatibilitate” şi, în opinia ei, nici nu s-a aflat în conflict de interese. Ea a mai spus că a predat la seminarul de la Poiana Braşov în timpul vacanţei judecătoreşti, cu acordul preşedintelui de secţie de la Curtea de Apel Bucureşti, participând totodată şi la şedinţele de judecată la care a fost repartizată în acea perioadă.
Potrivit judecătoarei, remuneraţia pentru activitatea de lector nu provine de la Ministerul Agriculturii, ci dintr-un împrumut contractat de statul român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Camelia Bogdan a fost acuzată că ar fi predat un curs funcţionarilor APIA, instituţie subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul ICA.