2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSocialEducațieNoua structură a anului școlar

Noua structură a anului școlar

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Anul școlar 2022 – 2023 nu va mai cuprinde semestre, fiind organizată pe cinci module, în timp ce elevii vor avea tot atâtea vacanțe.

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a anunţat că au reuşit să ajungă la un consens privind structura anului şcolar, formă acceptată și de reprezentanții asociațiilor de elevi.

”Este vorba despre nevoia de a alterna module de învăţare, de 6, 7, 8 săptămâni, cu module de repaus. În acest fel, putem să ne adaptăm pe specificul anului şcolar din România. Mai ales, propunerea agreată este ca şcoala să înceapă pe 5 septembrie, cu un prim modul de învăţare. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii ar urma să intre în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24-30 octombrie să fie prima vacanţă, acordată tuturor elevilor, şi preşcolarilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Palatul Victoria, după ședința Guvernului.

De la semestre, la module

Ministrul Educației a precizat că, după această vacanţă, urmează modulul al doilea de învăţare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă, după care va fi cea de-a doua vacanţă, 23 decembrie – 8 ianuarie.

După al doilea modul, urmează modulul 3, care ar începe pe 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când va fi a treia vacanţă, care va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui Inspectorat Judeţean, prin consultare cu cei implicaţi.

”Este vorba de o vacanţă de o săptămână, mobilă, în luna februarie”, a explicat Cîmpeanu.

Cel de-al patrulea modul se va derula până în preajma Sărbătorilor Pascale, atât cele catolice cât şi cele ortodoxe, în perioada 8 – 23 aprilie.

După această vacanţă urmează modulul cinci, şi ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie.

Cea de-a cinea vacanţă este cea de vară, care va începe în data de 17 iunie şi va dura până în prima luni a lui septembrie, când începe anul şcolar 2023-2024.

Cîmpeanu a anunțat că își dorește eliminarea tezelor semestriale și realizarea unei evaluări la finele anului, dar și a uneia după vacanța de vară.

Pentru aceasta este nevoie însă de modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP).

De asemenea, șeful Educației a anunțat introducerea în calendarul școlar a “Săptămânii verzi”.

”Avem o altă noutate, pe lângă Şcoala Altfel, avem şi Şcoala Verde. Această săptămână va putea fi introdusă în structura anului şcolar 2022-2023, în modulele 4 şi 5 de învăţare, când şcolile vor avea libertatea să îşi aleagă, în funcţie şi de condiţiile climatice”, a mai spus ministrul, precizând că vor introduce în şcoli prezentări făcute de personalul abilitat să prezinte aceste elemente de mediu, într-o manieră atractivă.

Sorin Cîmpeanu a arătat că mai au în plan să introducă şi educaţia financiară, după ce Parlamentul a adoptat o lege în acest sens.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă