2.1 C
București
joi, 6 februarie 2025
AcasăSocialElevii care au uitat cum arată școala: 360.000 de absențe în 6...

Elevii care au uitat cum arată școala: 360.000 de absențe în 6 luni

[acf_gallery field="creare_galerie" post_object_field="adauga_galerie" limit="5"]

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Județului  Galați, de la începutul acestui an școlar au fost înregistrate peste 360.000 de absențe.

„La învăţământul primar avem cam 83.000 de absenţe, la învăţământul gimnazial 134.000, la învăţământul liceal 104.000, la învăţământul seral 10.000 de absențe, la postliceal 9.600 şi la învăţământul profesional 24.000”, a declarat purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar, Oana Enache.

În confruntarea cu acest fenomen, unitățile școlare au solicitat sprijinul Primăriei Galați și astfel a fost declanșată o campanie de stopare a absenteismului școlar.

Intervine Poliția Locală

Nefrecventarea cursurilor la învățământul general obligatoriu este pedepsită de lege, dar prea puțini edili au încercat să combată absenteismul prin instrumentele oferite de lege.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a împuternicit Poliția Locală pentru a constata contravențiile și să aplice amenzi contravenționale. A fost stabilit un program de măsuri incluse în Planul de acțiuni „Siguranța în școli – 2018”, care este pus în practică prin șefii birourilor de Ordine Publică de la secțiile Poliției Locale din cartierele orașului.

Primele descinderi ale polițiștilor locali la părinții elevilor cu foarte multe absențe au avut loc în urmă cu două săptămâni. Au fost vizitate 28 de familii ale unor elevi de la Școala Gimnazială nr. 15, o școală cu probleme, la care de mulți ani nivelul absenteismului este foarte ridicat, fără ca profesorii să poată găsi soluții.

Pentru că este vorba de copii din familii numeroase și cu stare materială precară, în urmă cu câțiva ani o învățătoare s-a gândit că ar putea da rezultate adaptarea metodelor didactice la mediul social din care provin copiii și a încercat să îi învețe artitmetica cu cărți de joc și zaruri, obiecte care nu lipsesc din astfel de familii. Inițial, metoda a prins, dar pe termen lung a fost un nou eșec. 

Amenzi de până la 1.000 de lei

După primele descinderi ale polițiștilor locali, unii dintre elevi au început să vină la cursuri, dar au apărut noi cazuri și după două săptămâni polițiștii locali au în atenție peste 50 de cazuri, un  număr aproape dublu.

„Avem peste 50 de cazuri de intervenții la sesizările unităților de învățământ privind absenteismul, neluarea măsurilor de căre părinți sau tutori de a trimite copiii la școală. Vreau să vă spun că la această lege amenzile sunt de la 100 la 1.000 lei. Până acum am aplicat doar avertismente.  Am mers la familiile respective, în cele 50 de cazuri și le-am explicat situația în care se află și că sunt pasibili de a fi sancționați”, ne-a declarat Petrică Hahui, directorul Poliției Locale Galați.

Părinții pot ajunge după gratii

În general, absenteismul școlar este preponderent la o categorie socială care nu se sperie prea mult de amenzi.

Dar Codul Penal este mai dur decât Legea Educației Naționale. La art. 380 al Noului Cod Penal este pedepsită „împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu”, la aliniatul (1) fiind prevăzute și pedepsele cu închisoarea pentru „părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu”. Pedepsele sunt de la un an la 3 luni de închisoare.

„Le-am explicat că dacă ei interzic elevilor să meargă la școală, pot fi atrași la răspundere și pentru infracțiunea prevăzută la art. 380, împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu, sancțiunile fiind de la 3 luni la un an de închisoare. Bineînțeles că aceste dosare vor fi instrumentate de către poliția națională. Noi, Poliția Locală, doar facem primele acte de constatare și le înaintăm către dumnealor. Nu am avut astfel de cazuri până  acum, dar în baza programului de măsuri vom merge, atât în școli, cât și la familiile despre care știm că nu își trimit copiii la școală și le vom explica că pot fi sancționate contravențional, dar și penal”, a mai adăugat directorul Poliției Locale Galați.

O metodă convingătoare este și posibilitatea pe care o au primăriile de a opri plata alocațiilor de susținere a familiilor cu venituri mici, dacă părinții nu își trimit copiii la școală.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă